Anda forsvarer afgift på hellefisk

Det er ikke urimeligt at opkræve en mindre afgift på uforarbejdede hellefisk, fastslår naalakkersuisoq for Finanser, Anda Uldum, der fastholder afgiften.
Foto © : Nanoq.gl
22. oktober 2015 06:37

Afgiften skal træde i stedet for den udskældte afgift på energi og importeret kød og vil ifølge Anda Uldum skæppe med ekstra 20 millioner kroner i Landskassen.

Afgiften skal også gøre det mere attraktivt for eksportørerne at bearbejde hellefisken her i landet og skabe arbejdspladser og skatteindtægter i stedet for at eksportere hellefisken uforarbejdet.

LÆS OGSÅ Siumut finder afgift rimelig

Men direktøren for fiskevirksomheden Halibut, Niels Thomsen har advaret politikerne om at de er ved at begå en tåbelighed, hvis den bebudede hellefiskeafgift blver gennemført.

- Køberne i den store verden efterspørger nemlig hele uforarbejde hellefisk, især dem op til et kilo. Og hvis de bliver dyrere taber vi til vores konkurrenter, siger Niels Thomsen til KNR.

Læs også Afgift er det rene Ebberød Bank

Mens direktør i Grønlands Erhverv, Brian Buus Petersen over for KNR har kaldt forslaget for Ebberød Bank.

Der er ifølge GE nemlig meget større fortjeneste ved at eksportere den eftertragtede, uforarbejdede hellefisk fremfor først at lande den, forarbejde den og så sende den af sted til udlandet, endda til en mindre pris.

Naalakkersuisoq Anda Uldum erkender, at effekten af afgiften ganske rigtigt er behæftet med en del usikkerhed.

Og at det ikke kan udelukkes, at eksportørerne på trods af afgiften fortsat vil foretrække at udføre fisken uforarbejdet.

- Men så er vi da med afgiften sikret en indtægt til landskassen som kompensation, anfører Anda Uldum.