VIDEO Formanden for fiskerne er utilfreds med ny hellefiskeafgift

Det er ikke fair at lægge afgift på uforarbejdede hellefisk, derimod er det mere realistisk med flere indtægter fra rejefiskeriet, mener formanden for KNAPK.
15. oktober 2015 16:36

Til trods for afgiftsændringerne skal der stadig gennemføres besparelser. Landskassen vil stadig have et underskud på 65 millioner kroner til trods for ændringerne.

Men for at undgå, at underskuddet bliver større, må der hentes 54,5 millioner kroner. Grunden til at der skal hentes færre penge, er at indtægterne fra rejeafgiften til landskassen er steget til 42 millioner kroner.

Det er hensigten at hente det resterende beløb fra: Afgifter på sukker, fyrværkeri og snustobak på i alt 18,6 millioner kroner.

En yderligere merindtægt på 20 millioner kroner vil komme fra afgifter på eksport af uforarbejdede hellefisk.

Læs også Naalakkersuisut neddrosler afgiftspakken

Formanden for fiskerne er utilfreds.

- Det er ikke i overensstemmelse med politikken, eller hvad der blev sagt om det kystnære fiskeri under valgkampen. Det er ærgerligt, at de nu vil bruge en sådan politik, siger formanden for KNAPK, Henrik Sandgreen til KNR.

KNAPK mener ikke det er realistisk at lægge afgifter på uforarbejdet hellefisk, som Naalakkersuisut foreslår.

- Jeg kan ikke sige, at det er realistisk, da vi kan forvente, at et sådant tiltag kan få negative konsekvenser i den anden ende, siger formanden for KNAPK.

Det er jo uvist, om køberne er interesserede i afgiftsbelagte produkter.

- Det afhænger af, om de som producerer disse råvarer vil være interesserede i, at indhandle under disse forhold, siger Henrik Sandgreen.

Læs også IA støtter næsten delforlig

Og det er usikkert, om afgiftsbelægningen vil være en succes.

- Jeg tvivler meget på, at man kan hente 20 millioner kroner uden videre, siger formanden for KNAPK, Henrik Sandgreen.

Derimod vil det være mere realistisk at hente flere indtægter fra rejefiskeriet, mener fiskernes formand. For rejeafgiften skal ikke ændres.

- Fiskeriet eksisterer i forvejen og når kvoten forhøjes og fangsten bliver større, så vil indtægterne også stige, siger formanden for KNAPK.

Læs også Naalakkersuisut sparer millioner i det offentlige

Men når man har til hensigt at hente midlerne fra en værdifuld fisk, så må de relevante parter kontaktes.

- Der er nogen, der kan komme med indstillinger til en bedre løsning. Men jeg mener at der er en for stor afstand i samarbejdet mellem de relevante parter og det offentlige, på nuværende tidspunkt, siger Henrik Sandgreen.