EU-rapport vækker både glæde og bekymring hos Qujaukitsoq

Tommelfingeren bliver vendt både op og ned, når man spørger naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq til en ny rapport fra EU-parlamentet.
Foto © : KNR
Skrevet af Inge S. Rasmussen
21. marts 2017 14:38

For selvom rapporten, der er en såkaldt betænkning, er relevant på mange områder, viser den også mangel på kendskab til forholdene i Arktis, siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq.

- Den er interessant på mange områder, men den indeholder også en lang række bekymrende elementer, hvor rapporten bærer præg af manglende kendskab til forholdene i Arktis, siger Vittus Qujaukitsoq, idet han uddyber sine bekymringer:

- EU kommer med nogle anbefalinger, der i værste fald kan betyde begrænsninger på vores udviklingsmuligheder, som jeg finder bekymrende, siger han.

Rapporten fra EU-parlamentet anbefaler blandt bedre beskyttelse af økosystemerne i Arktis og et forbud mod boring efter olie i EU's økonomiske zone i de arktiske farvande.

Gode elementer

Rapporten rummer dog også positive elementer, siger Vittus Qujaukitsoq.

Han mener at kunne se, at der også er blevet lyttet til Grønlands synspunkter, som er blevet fremsat under møder med EU-parlamentarikerne forud for betænkningen. Både hvad angår naturressourcerne, og når det drejer sig om oprydningen af militærbaser i Grønland.

- Jeg kan jo se i betænkningen, at forholdet om de militære efterladenskaber i Grønland jo også er nævnt, og Camp Century er fremhævet som konkret eksempel. Og der er jeg utrolig glad for, at EU-parlamentet har lyttet til vores budskaber, siger Vittus Qujaukitsoq.