Espersen og Lidegaard kritiserer Samuelsen for Arktis-udtalelse

Udenrigsministeren er ‘uambitiøs’, når han ikke har en prioriteret liste over, hvad Danmark vil i Arktis Råd, mener Søren Espersen. Også tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard kritiserer regeringen.
Foto © : Folketinget
04. april 2017 05:27

Regeringens støtteparti, Danmark Folkeparti, kritiserer udenrigsminister Anders Samuelsen for ikke at have en ambitiøs plan for, hvad regeringen vil i Arktis.

Det sker, efter Samuelsen efter to dages Arktis-konference i Rusland i sidste uge sagde, at han ikke havde ‘sådan en prioriteret dagsorden over’ vigtige sager i Arktis Råd.

- Jeg synes, det var en passiv melding fra udenrigsministeren, siger Dansk Folkepartis næstformand og formand for Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget, Søren Espersen, til KNR. 

 

Espersen: Danmark skal tage føretrøjen i Arktis

Samuelsen påpegede dog, at Arktisk Råd skal være et forum for dialog og fredelig udvikling i Arktis. 

Men det alene er uambitiøst, når det gælder rigsfællesskabets indflydelse i Arktis, mener Espersen.

- Ellers ville han jo have sagt, at det i høj grad er Danmark, der skal have føretrøjen på i det her spil og lægge an til de ting, som både bliver drøftet i Rusland og Norge i øjeblikket (…). Der er så mange spændende muligheder i Arktis. Det er jo det, man egentlig skal se på - hvad man kan skabe, siger Søren Espersen.

Han peger selv på sikkerhed til søs (SAR), fokus på miljøkatastrofer og at sætte gang i erhvervsudviklingen, herunder turisme, som de tre mest vigtige områder, Arktis Råd bør prioritere på politisk niveau nu og her.

 

Lidegaard: Vi skal udfylde rummet i Arktis

Også tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard fra Radikale Venstre kritiserer Samuelsens udmelding.

- Jeg må sige, at jeg synes, det er en noget tam udmelding fra vores udenrigsminister.

Lidegaard ser selv klimadagsordenen og erhvervsudviklingen som nogle af de vigtigste sager i Arktis og understreger, at den danske regering i samarbejde med Grønland og Færøerne bør kæmpe for at sætte den internationale dagsorden i Arktis.

- Hvis vi ikke udfylder det rum, så er der andre, der gør, siger Martin Lidegaard.

Og her bør den danske regering tage initiativ, også over for Grønland.

- Der er en tendens til, at politikere i både den nordlige og sydlige ende af Rigsfællesskabet er lidt for forsigtige, når det gælder om at melde ud, hvad man ønsker for Arktis. Og det er altså lettere at have en dialog, når man har noget at tale ud fra, siger han. 

- Så jeg synes, at regeringen - i samarbejde med vores grønlandske kolleger - skal finde frem til, hvad der er de vigtigste emner for Arktis. Rregeringen skylder at have en klar plan for, hvad den vil have, at der skal ske i Arktis, siger Lidegaard

Dansk Folkeparti vil nu bede underigsministeren give et skarpere bud på en plan for bl.a. prioriteterne i Arktis Råd, når den årlige redegørelse om Rigsfællesskabet er til debat i Folketinget til maj.