Er hellefiskene blevet mindre? Ikke hvis man spørger fiskerne
Hellefisken i Nordvestgrønland har vist tegn på nedgang i mange år.
- Vi kan se på indhandlingen, vores egne målprøver, biologiske undersøgelser, og vi kan se fra fabrikkernes oplysninger, at fiskene er blevet mindre, siger Helle Siegstad, der er afdelingsleder på afdeling for fisk og skaldyr på Grønlands Naturinstitut.
For at vende udviklingen og få de store hellefisk tilbage, vurderer Grønlands Naturinstitut, at det indenskærs hellefiskfiskeri i Diskobugten, Upernavik og Uummannaq “bør reduceres til et meget lavere niveau end det nuværende” næste år.
- Hvis man for eksempel sænkede fiskeriet med 40 procent, ville man i løbet af et par år kunne se, at fiskene blev større, vurderer Helle Siegstad.
Men ikke så overraskende vækker ordene ‘fisk mindre’ ikke just jubel hos de lokale fiskere og deres forening.
Fiskeren Aksel Siegstad fra Ilulissat, der hvert forår fisker efter hellefisk, deler faktisk slet ikke naturinstituttets oplevelse af, at fiskene er i nedgang.
Dette forår bemærkede han tværtimod, at hellefiskene var blevet tungere.
- Størrelsen var pænere, da de var her i en lille periode i foråret, fortæller han og forklarer, at "en pæn størrelse fisk" vejer fra omkring to kilo og op.
Aksel Siegstad mener, at når Naturinstituttet kan se på indhandlingerne af hellefisk, at fiskene er blevet små, kan det skyldes, at indhandlingsstederne har nedjusteret deres minimumsstørrelse på fisken.
- Mens indhandlingsstederne er blevet flere, er det begyndt at indhandle fra 1 kilo til få gram. De fisk må selvfølgelig være taget med i undersøgelserne. Det kan jeg sige er udgangspunktet for Naturinstituttets påstand om, at hellefiskene er blevet mindre, siger hellefiskfiskeren.
SQAPK: Der findes store fisk
Heller ikke organisationen for kystnære fiskere, SQAPK, får bekymringsrynker af Naturinstituttets undersøgelser.
Formanden Anthon Lindehann påpeger, at der findes store hellefisk i andre fjorde, hvor naturinstituttet – ifølge ham – ikke har foretaget undersøgelser.
Derfor bør naturinstituttet gøre deres undersøgelser bredere, mener han.
- De bør måle de store hellefisk, der kommer ind andre steder og på andre tidspunkter. Der er fjorde med store hellefisk, hvor der i størstedelen af sommeren ikke bliver fisket, og som man først rigtig kan komme til, når det bliver koldt om vinteren, siger han.
Naturinstituttet holder fast
KNR har taget Aksel Siegstad og Anthon Lindehanns udtalelser med videre til Grønlands Naturinstitut.
Helle Siegstad – afdelingsleder for afdeling for fisk og skaldyr – understreger, at instituttets biologiske undersøgelser dækker fiskeriets områder.
Hun giver formanden for SQAPK ret i, at der rigtigt nok findes fjorde med store hellefisk.
- Blandt andet Ilulissat Isfjord, hvor man har et fiskeri, der også foregår om vinteren. Vi kan ikke komme ind med vores fartøjer, men vi får oplysninger derfra, når de indhandler, siger hun.
- Vi ved, at der er store fisk derinde – men det er ikke det samlede billede. Det samlede billede for hele området i Diskobugten er, at der er mange små fisk i øjeblikket.
Helle Siegstad mener ikke, at årsagen til, at de måler en reduktion i fiskenes størrelser, skyldes, at indhandlingsstederne indhandler mindre fisk end de tidligere har gjort.
- Vi har både fiskeriets oplysninger og vores biologiske undersøgelser, hvor vi kan se de samme tendenser. Vi ser stadig ikke, at der kommer større fisk, svarer Helle Siegstad.
Hvordan forholder du dig til, at fiskerne siger, at de ikke selv oplever noget problem i forhold til hellefiskfiskeriet i Nordvestgrønland?
- Det, vi prøver at forklare, er, at man får et bedre fiskeri, hvis man udnytter, at hellefisken vokser. Det er smart, fordi du skal bruge færre kroge, og du skal lande færre fisk, indleder Helle Siegstad.
Hun understreger derefter, at de indenskærs hellefisk i Nordvestgrønland er i nedgang – og er blevet mindre.
- Det kan vi se. Vi har data fra både indhandlingsstederne og vores egne biologiske undersøgelser. Og alt peger i samme retning.
Vil kvoten blive mindre?
Når naalakkersuisut skal fastsætte en kvote for fangster af forskellige dyr, sker det blandt andet på baggrund af de biologiske anbefalinger, som Grønlands Naturinstitut kommer med.
Når det kommer til kystnær hellefisk i Nordvestgrønland, har traditionen dog indtil videre været, at politikerne fastsætter en langt højere kvote end den, som naturinstituttet kommer med.
Hvor tungt biologernes anbefalinger vil veje i år, må vi foreløbigt vente med at se.
I et skriftligt svar til KNR, skriver departement for fiskeri og fangst, at de forventer at kvoten for næste års indenskærs hellefiskeri vil blive fastsat senest til november.
Derudover skriver de, at de siden 2022 har arbejdet på en forvaltningsplan for kystnær hellefisk, som blandt andre SQAPK og Grønlands Naturinstitut er involveret i.
- En del af dette arbejde omhandler den videnskabelige rådgivning og fastsættelse af TAC (fiskekvote, red.) for kystnær hellefisk. Det forventes at forvaltningsplanen kan sendes i høring i løbet af efteråret og vil træde i kraft per 1. januar 2025, skriver departementet til KNR.
Om kvoten bliver mindre end de foregående år, svarer de ikke på.