Forsker: Er grønlandsk mad sundere end fuldkorn og grøntsager?

Ny undersøgelse skal slå fast om grønlandsk mad i virkeligheden burde spille en mere fremtrædende rolle i kostrådende til befolkningen.
Skrevet af Jonas Fievé
14. marts 2018 08:01
Versionist Erna Lynge

Fuldkorn og grøntsager bliver i vesten betragtet som sund mad, man derfor skal spise meget af. Men en forsker fra Naturinstituttet vil nu undersøge om kostrådene i virkeligheden skal se anderledes ud for grønlændere.

- Derfor synes jeg, at det er vigtigt og interessant at undersøge om kostpyramiden også passer til os som grønlændere, der er tilpasset til så anderledes kost, eller om sund kost for grønlændere i virkeligheden er noget andet, siger Aviaja Lyberth Hauptmann.

LÆS OGSÅ Madfestival for børn i Nuuk

Haft kort tid til at omstille tarmene

I den vestlige del af verden har det taget befolkningen tusindvis af år at vænne sig til den mere moderne mad.  Men her i landet er omstillingen derimod gået meget hurtigere.

- I Grønland er vi på meget meget kort tid gået fra en jæger-samlerkost - primært bestående af protein og fedt - til at have en moderne kost, siger hun.

Som en del af undersøgelsen skal Aviaja Lyberth Hauptmann studere afføringen fra 20 borgere i Qaanaaq over en periode på 15 måneder.

Valget af den nordgrønlandske by er ikke helt tilfældigt, da det var afgørende for undersøgelsen, at deltagerne skulle bo i et område, hvor man i visse dele af året næsten ikke kan få fødevarer udefra.

LÆS OGSÅ Forsker søger afføring i Qaanaaq

Maden påvirker vores helbred

På den måde kan man se, hvordan både grønlandsk og importeret mad påvirker vores tarmflora og dermed vores helbred.

- Fordi vores tarmflora er meget påvirket af det vi spiser, og tarmfloraen har igen meget stor effekt på, hvordan vi har det. Både fysisk og psykisk.

I forvejen er det en udbredt holdning her i landet, at den traditionelle grønlandske kost er sundere.

Med undersøgelsen håber Aviaja Lyberth Hauptmann, at det nu også kan blive videnskabeligt underbygget.

- Er det rigtigt, at det for os ligesom andre befolkningsgrupper er sundere at spise grøntsager, fuldkorn og den slags, som kostpyramiden fortæller os, at vi skal spise, eller er det i virkeligheden lige så sundt eller sundere for os at spise grønlandsk mad, siger Aviaja Lyberth Hauptmann.