Forsker søger afføring i Qaanaaq

Ny stor undersøgelse skal prøve at påvise, hvordan det har påvirket grønlændernes helbred, at vi over ganske få generationer hovedsagligt er gået fra at spise grønlandske fødevarer til i høj grad at leve af vestlig mad.
Skrevet af Jonas Fievé
13. marts 2018 10:50
Versionist Simon Uldum -

Som en del af en større undersøgelse af de grønlandske kostvaners betydning for helbredet rejser en forsker fra Grønlands Naturinstitut til Nordgrønland med et ganske specielt formål.

- Jeg søger 20 deltagere fra Qaanaaq, som er villig til at afgive afføringsprøver, siger Aviaja Lyberth Hauptmann.

LÆS OGSÅ Vi spiser ikke nok grønlandsk mad

Valget af den nordgrønlandske by er ikke helt tilfældigt, da det var afgørende for undersøgelsen, at deltagerne skulle bo i et område, hvor man i visse dele af året næsten ikke kan få fødevarer udefra. 

- Det vi er interesseret i er sådan set over et år, hvad forskellen er i vores tarmflora, når vi i perioder spiser grønlandsk mad og i perioder spiser importeret mad, siger hun. 

Efterlyser deltagere til undersøgelsen

Derfor skal de medvirkende hver måned de næste 15 måneder aflevere en afføringsprøve til det lokale sundhedscenter i Qaanaaq, som derefter skal sendes til Nuuk.

 

Foto © : Jonas Fievé/KNR
Sådan ser rørene ud, som skal bruges til indsamling af prøverne.

 

Helt konkret foregår det ved, at deltagerne skal spænde en specialdesignet plastikpose ud på toilettet, så afføringen ikke bliver blandet med resten af indholdet i tønden.

 - Så er der et lille rør med en lille ske i, og så gør man bare det, man skal, og samler det op og putter det ned i, og så skal den have lov at stå lidt, siger Aviaja Lyberth Hauptmann.

Når alle 15 prøver er indsamlet, så vil Aviaja Lyberth Hauptmann begynder arbejdet med at undersøge dem.  

LÆS OGSÅ Enzymer fra Ikka-fjorden kan bruges til at lave laktosefri mælk

Selvom det kan være lidt grænseoverskridende at bede folk om at indsamle prøver af deres afføring, så håber hun på, at finde de 20 deltagere, når hun torsdag holder et orienteringsmøde i Qaanaaq.

- Det er klart, at det er et grænseoverskridende projekt. Jeg har dog en forhåbning til, at man i Grønland, hvor man ikke har tabu om den slags ting i lige så høj grad, som man måske har andre steder i verden, vil synes, at det er meget sjovt, siger Aviaja Lyberth Hauptmann.