Vi spiser ikke nok grønlandsk mad

Flere og flere går fra den traditionelle grønlandske kost, og det er ikke godt for folkesundheden. Det konstaterer professor i Arktisk Sundhed, Peter Bjerregaard, efter den tredje store undersøgelse af befolkningens levevilkår, livsstil og helbred.
Skrevet af Louise M. Kleemann
29. august 2008 10:07

- Der bliver spist mindre grønlandsk kost og drukket mere sodavand, og folk bliver tykkere, især for kvindernes vedkommende. I 1993 var 7 procent af kvinderne svært overvægtige, i dag er tallet steget til 27 procent. Det vil på længere sigt føre til livstilssygdomme, som diabetes og hjertesygdomme

Sådan lyder en af Peter Bjerregaards konklusioner efter den seneste befolkningsundersøgelse, når han sammenligner resultatet med den første fra 1993.

- Hvis vi ser på de ti kostråd fra Ernæringsrådet ser det ud som om, at de ikke har haft den store gennemslagskraft. Tværtimod er udviklingen gået i den modsatte retning, siger Peter Bjerregaard.

En sammenfatning af de tre befolkningsundersøgelser er heller ikke kun nedslående læsning. Når det gælder rygning kan det konstateres at flere og flere har skoddet den sidste smøg. Men Grønland er fortsat et rygerland, hvor to tredjedele af den voksne befolkning ryger tobak. Det er især mændene, der er holdt op med at ryge, og kvinderne ryger nu oftere end mænd.

Som i alle andre lande er der stor forskel på folkesundheden alt efter hvilken socialgruppe, man tilhører, og ifølge Peter Bjerrregaard er der intet der tyder på at forskellen bliver mindre.