Enoksen: Lad fiskerne beholde deres licens

Partii Naleraq vil ændre reglerne, så fiskerne kan beholde deres fisketilladelser, hvis de får ophugningsstøtte. Demokraterne er imod: -Er en forretning god og sund, så skal den køre - hvis ikke så skal den lukke, siger Michael Rosing.
05. maj 2015 17:38

Fiskeritilladelsen og licenser skal have lov til at blive i lommen på landets fiskere, hvis de tager imod et tilskud til ophugning af deres fartøj.

Det mener Partii Naleraqs formand Hans Enoksen, der foreslår en ændring af reglerne i Inatsisartut i dag.

Som ordningen er lige nu mister fiskerne typisk retten til at bedrive erhvervsfiskeri, hvis de tager imod ophugningsstøtte fra den såkaldte fiskerifinansieringspulje.

Enoksen: Fiskerne skal beskyttes
Støtten er bl.a. beregnet til at få de fiskere ud af erhvervet, der ikke længere kan få det til at løbe rundt.

Men Hans Enoksen mener, at støtten rammer fiskerne hårdt og tvinger dem ud af branchen, når de forsøger at modernisere deres fartøj og ruste sig til en fremtid, hvor der bliver kamp om fiskene.

- Fiskere som har været med i mange år, skal selvfølgelig beskyttes og erhvervet skal bestå. Lige meget hvor meget man vedligeholder sin ejendom, så forældes den med tiden. Sådan er det også med fartøjer. Der er mange, der er selvfølgelig er gode til at velligeholde deres fartøjer, men mange fartøjer har også overskredet deres holdbarhedstid, siger han.

Demokraterne vil have flere fiskerne ud af erhvervet
Ifølge Hans Enoksen er det nødvendigt at fiskerne får ro til at kunne købe sig et nyt og mere moderne fartøj i stedet for at frygte for deres livsgrundlag.  

Demokraternes gruppeformand, Michael Rosing er imod ændringsforslaget. Han ser ophugningsstøtten som en mulighed for fiskerne at komme ud af erhvervet uden at stå i gæld op til ørerne.

- Så kan vi få nogle af de fiskere, der faktisk er lidt for mange af i forhold til fiskene, ud af fiskeriet og folk kan gå på pension uden at være belastet af en stor gæld. Det her svarer jo rent faktisk til, at hver gang en vognmands taxa er slidt ned, så betaler vi ham, for at få den af skrottet, så han kan bruge pengene på at købe en ny taxa. Det mener vi ikke, er en god måde at bedrive privat forretning på. Er en forretning god og sund, så skal den køre - hvis ikke så skal den lukke, siger Michael Rosing.

Naalakkersuisut støtter grundlæggende forslaget og oplyser, at de selv planlægger at fremkomme med et lignende forslag til efterårssamlingen. Siumut og Atassut støtter forslaget. Demokraterne er imod.

Forslaget er sendt til 2. behandling.