Eksperter: Grønlands luftrum bør overvåges af USA og Canada

Kongeriget Danmark bør blive en del af et forsvarssamarbejde mellem Canada og USA, så landene kan overvåge Grønlands luftrum, foreslår eksperter.
Hverken de grønlandske myndigheder eller Arktisk Kommando, der er en del af det danske forsvar, har i dag fuld overvågning af luftrummet over Grønland. Foto © : Scanpix
27. januar 2023 08:04

Hvad sker der i luftrummet over Indlandsisen og især Nord- og Østgrønlands kyster?

Det spørger både militærfolk og politikere i USA og Canada såvel som Arktisk Kommando ofte om, uden at kunne et helt klart svar.

For hverken grønlandske myndigheder eller Arktisk Kommando, der er en del af det danske forsvar, har i dag fuld overvågning af luftrummet eller farvandene omkring Grønland.

Trusler fra Rusland

Derfor mener eksperter ved den amerikanske tænketank Rand Corporation, at Kongeriget Danmark bør blive en del af forsvars- og overvågningssystemet NORAD, som i dag består af Canada og USA.

- Grønland er sårbart over for påvirkning fra andre lande. Et direkte og tæt samarbejde med Canada og USA vil give Grønland flere muligheder end blot det nuværende samarbejde gennem rigsfællesskabet og Nato, siger Michael Bohnert, seniorforsker ved Rand Corporation, til Politiken.

LÆS OGSÅ Danmark vil øge overvågningen i Grønland

Det er især trusler fra Rusland, som gør, at især USA gerne vil vide, om der militære aktiviteter i og omkring Grønland og dermed tæt på Nordamerika.

Hvad er NORAD?
 

Norad står for North American Aerospace Defense Command og blev stiftet i 1958.


Det er et samarbejde mellem Canada og USA om forsvar og overvågning, som betår af radarstationer, overvågningssystemer og flystyrker fra baser i USA og Canada samt fra Pituffik i Grønland.


Sammenslutningen har hovedkvarter ved Cheyenne Mountain i Colorado, USA.

Det fortæller leder af Center for MIlitære Studier ved Københavns Universitet, Kristian Søby Kristensen, til DR P1 Orientering Udsyn.

- Jo mere uvenner amerikanerne er med russerne, jo mere vigtig bliver Arktis og Grønland. Og den korteste vej fra Rusland til USA og fra USA til Rusland, hvis man er et atommissil, er henover Nordpolen og Grønlands territorium, siger han.

Grønland er i dag en del af NATO gennem Danmark.

Hemmelig aktivitet

Men ved at lade Kongeriget Danmark blive en del af NORAD, vil danske politikere få et bedre indblik i, hvilke militære aktiviteter USA har i Grønland, siger Kristian Søby Kristensen. 

Han udtaler sig ikke om, hvorvidt Kongeriget Danmark bør blive en del af Norad. Han påpeger blot, at USAs militære aktiviteter ikke altid står helt klart, selv for Arktisk Kommando og heller ikke for de grønlandske og danske politikere.

KNR har spurgt Forsvarsministeriet i Danmark, om der er dialog med USA og Canada eller blot overvejelser i Forsvaret om at tilslutte sig Norad. Ministeriet svarer i en mail:

"Både Canada og USA er vigtige NATO-lande og Kongerigets tætteste allierede i Arktis. Der er en tæt og løbende dialog om forsvars- og sikkerhedspolitiske spørgsmål, som af gode grunde holdes i fortrolighed. For regeringen er det vigtigt, at sikkerhedspolitiske spørgsmål om Nordatlanten og Arktis sker i tæt inddragelse af Færøerne og Grønland. Dette gælder også i forhold til de kommende forsvarsforligsforhandlinger."