Ekspert: Uheldig timing for Alcoa-projekt

Nedtur på verdensmarkedet og et stort juridisk forarbejde har spændt ben for Alcoa-projektet, vurderer økonom.
26. august 2015 04:37

Det er ikke overraskende, at Grønland ind til videre må se langt efter en aluminiumsmelteri ved Maniitsoq.

Sådan lyder vurderingen fra Thomas "Tyt" Mogensen, økonom og tidligere projektchef i det nu nedlagte Greenland Development A/S, som bl.a var med til at rådgive interesserede selskaber om aluminiumsprojektet nær Maniitsoq.

- Det er sådan set relativt forventeligt, fordi vi er i en situation, hvor vi har nogle priser på aluminium, hvor en ret stor del af markedets producenter allerede producerer med et underskud eller meget tæt på et nul, siger han til KNR.

LÆS OGSÅ Lokalpolitikere skuffet over Alcoa

LÆS OGSÅ Qujaukitsoq tror stadig på Alcoa-projekt


Lovgivning skulle på plads
Siden 2008 er priserne på verdensmarkedet næsten blevet halveret, mens der i dag er cirka 20-30 procent mere aluminium på det internationale marked i forhold til, hvad der er brug for.

Det har nu fået det amerikanske selskab, Alcoa, til at sætte planerne om en aluminiumsmelteri og et vandkraftværk ved Maniitsoq på pause. Det meddelte naalakkersuisut mandag aften.

Men meget har også skullet nå at falde på plads, inden Alcoa overhovedet kunne gå igang, siger Thomas "Tyt" Mogensen.

- Vi (Grønland, red.) havde jo ikke nogen lov om vandkraft på det tidspunkt. Det afstedkom jo, at vi fik vandkraftloven. Og så var projektet også en meget stor faktor til, at vi fik storskalalovgivningen, hvordan vi så skulle håndtere de her mængder af stor, udenlandsk arbejdskraft, som ville komme til landet (...). Det var noget, der kørte løbende under processen og tager den tid, det nu tager, siger han.

LÆS OGSÅ Alcoa-smelter på standby


Mulighed for andre projekter
Naalakkersuisut vil nu i stedet forsøge at få andre til at investere i vandkraftværkerne. Og det er en mulighed, mener Mogensen. Men det bliver næppe Alcoa, der får gavn af det.

- Som jeg ser det lige i øjeblikket, er der ikke meget, der tyder på, at aluminiumspriserne kommer til at stige de næste 4-5 år. (..) Det, man har fået ud af projektet, er, at man har fået en viden om de her vandkrafts-potentialer. Og så må man jo se, om man kan tiltrække andre storskalaprojekter med stort energibehov.