VIDEO Alcoa-smelter på standby

OPDATERET Selvstyret sætter nu etableringen af en aluminiumssmelter ved Maniitsoq på standby. Sådan kan et borgermøde angående status på Alcoas aluminiumssmelter i byen bedst summeres op.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
25. august 2015 04:48

Planerne om en smelter har stået på i 10 år, men sættes altså nu på standby.

Læs også Afklaring om aluminiumssmelteværk på vej

Årsagen er faldende priser på verdensmarkedet, som nu befinder sig på et kritisk lavt niveau, forklarer naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked og handel, Vittus Qujaukitsoq, til KNR mandag aften.

I en pressemeddelelse fra Departement for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel fastslås, at markedet ikke er til aluminium her og nu.

- Alcoa præsenterede på borgermødet den nuværende situation på verdensmarkedet for aluminium. Prisen på aluminium er faldet med 47 procent fra 2008 til 2015, og de nuværende markedsforhold understøtter ikke, at der inden for en overskuelig fremtid kan forventes en udbygning af aluminiumsværket og vandkraftfaciliteterne, lyder det.

Vittus Qujaukitsoq understregede over for Qanorooq, at Alcoa og Selvstyret fortsætter samarbejdet om at etablere vandkraftværk i Maniitsoq. Sammen vil de forsøge at finde investorer til finansieringen.

- Jeg er glad for, at vi nu får mulighed for at indgå aftale med andre selskaber om udnyttelse af vandkraftpotentialet fra de søer, som har været reserveret til Alcoa projektet, siger Vittus Qujaukitsoq i pressemeddelelsen.

Læs også Alcoa kan altid smutte

Læs også Alcoa indrømmer korruption