Afklaring om aluminiumssmelteværk på vej

Efter mere end 10 års venten får borgerne i Maniitsoq endelig besked, om verdens næststørste aluminiumsproducent Alcoa bygger et aluminiumssmelteværk i deres by.
19. august 2015 11:27

På mandag kommer vi et skridt nærmere en afklaring, om Alcoa har tænkt sig at etablere et aluminiumssmelteværk ved Maniitsoq.

Selvom både Alcoa og Qeqqata kommunia skal deltage i borgermødet, vil naalakkersuisoq for Erhverv, arbejdsmarked, og Handel endnu ikke afsløre, om planen nu endelig bliver ført ud i livet.

- Det er nødvendigt at fastholde optimismen, men, vi har en realistisk tilgang, siger Vittus Qujaukitsoq til KNR.

Projektet har efterhånden været 10 år undervejs. Borgerne har derfor længe levet i uvished, om Alcoa gennemfører planerne.

Læs også Alcoa kan altid smutte

Selvom Naalakkersuisut-koalitionen i deres regeringsgrundlag har vedtaget, at der skal arbejdes for at etablere et aluminiumssmelteværk ved Maniitsoq, vil naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, og Handel, Vittus Qujaukitsoq, endnu ikke løfte sløret for, om det også bliver til noget.

Læs også Forhandlingerne med Alcoa genoptages

 

-Det er på baggrund af koalitionsaftalen, at vi arbejder på at have en tæt dialog med Alcoa ikke mindst med henblik på at realisere projektet.

Vandkræftværket skal bygges

Sideløbende med, at Alcoa skulle bygge et aluminiumssmelteværk, var de også forpligtet til at bygge et vandkraftværk, som skulle levere strøm til værket.

Men selvom aluminiumssmelteværket ikke skulle blive til noget, vil Naalakkersuisut undersøge muligheden for, at vandkraftværk alligevel bliver opført til glæde for andre erhverv.

Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, og Handel vil dog ikke ud med, om Naalakkersuisut så skal betale for vandkraftværket. Det eneste Vittus Qujaukitsoq vil ud med er, at de arbejder på at gøre dataen omkring vandkraftpotentialet, som Alcoa har indsamlet, tilgængeligt for andre virksomheder.

- Vi vil afsøge markedet for, om der er andre interesserede, som ville være villige til at benytte sig af den viden, som der er oparbejdet.