Qujaukitsoq tror stadig på Alcoa-projekt

Selvom verdens næststørste aluminiumsproducent har meddelt, at de ikke forventer at bygge et aluminiumssmelteværk i Maniitsoq inden for en overskuelig fremtid, mener Vittus Qujaukitsoq ikke, at der er grund til at tro, at projektet er udskudt.
Vittus Qujaukitsoq sammen med den arktiske ambassadør og udenrigsdirektøren Foto © : KNR
Skrevet af Jonas Fievé
25. august 2015 14:38

Vittus Qujaukitsoq tror stadig på Alcoa-projektet. Det siger han dagen efter borgermødet i Maniitsoq, hvor Alcoa meddelte, at de endnu engang har udskudt planerne om et aluminiumssmelteværk i byen.

 

Han afviser derfor alt om, at planerne om et aluminiumssmelteværk nær Maniistoq er sat på standby. Det står i modsætning til, at Alcoa netop på borgermødet meldte ud, at de ikke forventer at bygge et aluminiumssmelteværk inden for en overskuelig fremtid, da priserne på aluminium er faldet med 47 procent siden 2008.

- Altså vi har ikke skrinlagt eller forladt projektet om etablering af et aluminiumssmelteværk nær Maniistoq. Det er intakt, siger Vittus Qujaukitsoq til KNR.

Læs også VIDEO Alcoa-smelter på standby

På borgermøde kom det frem, at de havde indgået en aftale om, at Naalakkersuisut vil prøve at finde investorer til finansieringen vandkræftværket. Der er ifølge Vittus Qujaukitsoq bare tale om sund fornuft.

- Det er en bedre mulighed for Selvstyret at agere mere frit og ikke være bundet af et projekt, siger han.

En af forudsætningerne for at etablere et aluminiumssmelteværk nær Maniistoq var, at der skulle bygges et vandkræftværk, som skulle levere strøm til værket.

Læs også Afklaring om aluminiumssmelteværk på vej

Vittus Qujaukitsoq vil dog ikke forholde sig til, hvad der vil ske, hvis en anden virksomhed vil gøre brug af strømmen fra vandkraftværket.

- Det bliver først en realitet, når der kommer en ansøgning om at udnytte tilladelsen til at udnytte vandkraftpotentialerne. Den tid, den sorg.

Men han afviser, at projektet er sat på standby.

- For 117 gang skal jeg gentage, at Grønland på ingen måder har indflydelse på verdensmarkedspriserne på aluminium eller efterspørgslen derpå, fastslår Vittus Qujaukitsoq.