Et møde mellem Trump og Kielsen ville blive akavet efter Trumps åbenlyse plan om at købe Grønland, vurderer Jon Rahbek-Clemmensen. Foto: Malik Brøns/KNR // Gage Skidmore/Flickr Creative Commons

Ekspert: Trump-møde ville have været meget akavet

En aflysning var muligvis den bedste udvej for at undgå et akavet møde mellem Frederiksen, Kielsen og Trump, mener Jon Rahbek-Clemmensen fra Forsvarsakademiet.

Trump har højest utraditionelt aflyst statsbesøget 2. og 3. september i Danmark på det sociale medie Twitter. Aflysningen har affødt mange hårde reaktioner fra danske og grønlandske politikere, men det var muligvis den bedste udvej i en situation, hvor alt fokus er rettet mod Trumps planer om at købe Grønland.

Et møde på nuværende tidspunkt mellem formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, Statsminister Mette Frederiksen og Donald Trump ville blive meget akavet, vurderer lektor ved forsvarsakademiet og ekspert i sikkerheds politik i Arktis, Jon Rahbek-Clemmensen.

LÆS OGSÅ Aki-Matilda Høegh-Dam: Præsident Trump er velkommen i Grønland

- Det er en enormt provokerende og ukonstruktiv måde at se forholdet (mellem Danmark, Grønland og USA, red.) på. Det ville have været meget akavet, hvis de skulle have mødtes, siger han og uddyber:

- Så skulle de sidde og tale om at han ville købe Grønland, og hvad skulle Kim Kielsen og Mette Frederiksen så sige, andet end at Grønland ikke er til salg, og at det er op til grønlænderne at bestemme deres nationale tilhørsforhold. Det ville der ikke komme noget ud af, for det er et punkt hvor Danmark og Grønland ikke kan give sig. Man kan ikke opnå et kompromis, siger han.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz Larsen: Danmark bør oppe sig efter udskudt Trump-besøg

Både Kim Kielsen og Mette Frederiksen har været ude og kontant afvise tanken om, at Grønland er eller kunne komme til salg - men Trumps udmelding har alligevel trukket overskrifter over hele verden.

Jon Rahbek-Clammensen tror dog ikke, at aflysningen forringer chancerne for amerikanske investeringer i Grønland:

- Nej, det tror jeg ikke, for på embedsmandsniveau er der en dyb forståelse for, at der skal komme en løsning på det her, og at Grønland skal have noget ud af det, siger han.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt