Polar Seafood: Først solgte de kvoterne - nu får de dem tilbage

Mens en kystnær fisker er glad for muligheden for at få flere rejekvoter, frygter Polar Seafood for sin økonomi.
Foto © : Håkan Dahlström/Flickr Creative Commons
19. august 2017 15:43

Naalakkersuisut foreslår i deres nye fiskerilov, at fjerne rejekvoter fra udenskærs fiskere og flytte dem over til de kystnære fiskere.

Formålet er, at gøre fordelingen i det grønlandske fiskeri mere lige, argumenterer Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Politikkikkut siunertarineqartoq aningaasanit pingaarnerusoq

- Det er massive ændringer, som vil koste både virksomhederne og samfundet rigtig mange penge, siger Henrik Leth, bestyrelsesformand i Polar Seafood.

Ifølge Henrik Leth har Polar Seafood hidtil solgt kvoter fra deres havgående flåde ind til det kystnære for at sikre beskæftigelsen på sine fabrikker. Samtidig har de mindre aktører i det kystnærer fiskere nydt godt af denne ordning, fordi de har kunne købe sig til større kvoter. Det vil naalakkersuisuts lovforslag sætte en stopper for.

Hvis forslaget træder i kraft vil det betyde, at en lang række af selskabets fabrikker ikke vil kunne opretholde produktionen. 

Men, Naalakkersuisuts forslag til en ny fiskerilov giver håb forude hos en kystnær fisker.

- Så får vi nemlig den mulighed, hvor vi kan fiske rejer, siger Nuka John Olsen, kystnær fisker fra Qaqortoq.

Nuka John Olsen er ikke rejefisker, men hvis Naalakkersuisuts hensigt bliver en realitet, så bliver det muligt for ham og andre kystnære fiskere, at få en større andel af kvoterne.

- Der er flere som mig, som venter på muligheden for at fiske rejer, siger Nuka John Olsen.

LÆS OGSÅ Inatsisissatut siunnersuut nangiarnarpallaarpoq

Henrik Leth mener, at det er forkert af Naalakkersuisut at ville tvangsomfordele kvoterne fra eksempelvis Polar Seafood til andre mindre selskaber. Han henviser til, at Polar Seafood og andre selskaber siden 1990'erne har opkøbt kvoter fra mindre fiskere. 

Det er de samme kvoter, som fiskerne nu står til at få tilbage, hvis loven bliver til virkelighed ifølge Leth:

- De sidder nu og siger, at 'vi skal have vores kvoter tilbage'. Det er nu engang sådan, at når man har solgt noget, så kan man ikke bare få det tilbage, siger Henrik Leth.

Ifølge bestyrelsesformanden burde Naalakkersuisut have inddraget interesseorganisationerne langt mere i arbejdet med den nye fiskerilov.