Efter dødsbrand: Bygdeborgere mangler en livslinje

Avannaata Kommunias bygder kan se langt efter både brandmænd og brandudstyr, selvom lovgivningen anbefaler det.
Der var ingen hjælp at hente fra hverken brandmænd eller brandudstyr, da en mand omkom i en brand i huset her. Foto © : Privatfoto. Niels Heilmann
22. februar 2023 07:40

De kan ringe til beredskabet, og de kan kigge hjælpeløse på.

Det er nogenlunde de muligheder, bygdeboerne i Avannaata Kommunia har, når flammerne for alvor begynder at tage fat.

Flere af kommunens bygder har nemlig hverken den mængde brandmænd eller brandudstyr, som lovgivningen anbefaler. I stedet bliver de nødt til at kontakte beredskabet, der kan være flere, afgørende timer væk.

Ifølge lovgivningens anbefalinger skal der være mindst tre brandmænd og et 'motoriseret slukningsmateriel' i de mindste bygder. Et motoriseret slukningsmateriel er for eksempel en UTV eller ATV med en brandsprøjte eller brandslukker monteret.

Hjælpen er flere timer væk

10. februar omkom en 45-årig mand i en brand i Nutaarmiut nord for Upernavik. Men måske havde forskellen på liv og død været et ordentligt beredskab i bygden.

- Civile borgere kom frem, men kunne ikke gøre noget, da huset brændte. Det var brændt ned, inden klokken var halv elleve, siger Mina Heilmann, der bor i Nutaarmiut.


- Situationen i Nutaarmiut er vores svage side, siger han.

Også i Avannaata-bygden Tasiusaq kan de se langt efter brandudstyr. For lige nu ligger det i Upernavik, der er cirka 65 kilometer væk i fugleflugt, fortæller bygdebestyrelsesmedlem i kommunen Regine N. Bidstrup til KNR.

Svigtende og misvedligeholdt udstyr

Regine N. Bidstrup fortæller også, at situationen er den samme i bygden Nuajaat, der ligger 20 kilometer fra Tasiusaq.

- Brandudstyret lå bare i bygden uden at være blevet varetaget af nogen, siger hun.

Ifølge lovgivningen er det kommunens beredskabschef, der har ansvaret for at sikre, at der er tilstrækkeligt nok brandudstyr og brandmænd i kommunens bygder og byer.

Og i de situationer, hvor bygderne har det livsreddende udstyr, er det ikke sikkert, at det er til megen hjælp. 

For eksempel omkom tre personer i sommeren 2021 i Ukkusissat nær Uummannaq på grund af, at udstyret svigtede.


- Her burde de have indset, hvor vigtigt det er at have godt og brugbart brandudstyr og sikre, at der er veluddannede brandfolk. Det siger jeg, selvom vi fra vores forening godt ved, hvor svært det er at hyre brandfolk, især i bygderne.