Foto: KNR/Arkiv

Dundas: Amerikanerne slipper for at betale for deres svineri

Der er indgået aftale om oprydning i amerikanernes gamle losseplads i Dundas ved Thule. Den danske stat betaler for oprydningen, mens USA slipper for ansvaret.

Firmaet Per Aarsleff Grønland Aps har fået opgaven til oprydning i amerikanernes gamle losseplads i Dundas, der ligger tæt på Thule basen.

- Det er en den danske stat, der betaler for oprydningen, hvor der er afsat omkring 40 millioner kroner til oprydningsarbejdet, siger Naalakkersuisoq for indenrigsanliggender, natur og miljø Anthon Frederiksen til KNR.

Aftalen om oprydningen i Dundas blev indgået mellem Anthon Frederiksen og den daværende miljøminister Karen Ellemann fra Venstre.

Der har været en åben licitation om opgaven, som Per Aarsleff Grønland Aps har vundet.  De skal fjerne det synlige affald ved stranden i år, og en større oprydning bliver sat iværk næste år.

- Man kan frygte, at der eventuelt kunne ligge miljøfarligt affald som radioaktivt affald under overfladen. Vi har derfor en klausul i  aftalen med den danske stat, der giver mulighed for at genforhandle aftalen, hvis oprydningen skulle blive større end forventet, siger Anthon Frederiksen.

Farligt affald, metalskrot og forurenet jord bliver sendt til Danmark, hvor det bliver destrueret. Oprydningen skal efter planen være gennemført i 2014.

Amerikanerne havde raketbatteri på Dundas halvøen, som nu er fjernet. Grønland fik råderet over Dundas i 2001.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt