Dundas: Amerikanerne slipper for at betale for deres svineri

Der er indgået aftale om oprydning i amerikanernes gamle losseplads i Dundas ved Thule. Den danske stat betaler for oprydningen, mens USA slipper for ansvaret.
Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Noah Mølgaard
19. september 2012 08:38

Firmaet Per Aarsleff Grønland Aps har fået opgaven til oprydning i amerikanernes gamle losseplads i Dundas, der ligger tæt på Thule basen.

- Det er en den danske stat, der betaler for oprydningen, hvor der er afsat omkring 40 millioner kroner til oprydningsarbejdet, siger Naalakkersuisoq for indenrigsanliggender, natur og miljø Anthon Frederiksen til KNR.

Aftalen om oprydningen i Dundas blev indgået mellem Anthon Frederiksen og den daværende miljøminister Karen Ellemann fra Venstre.

Der har været en åben licitation om opgaven, som Per Aarsleff Grønland Aps har vundet.  De skal fjerne det synlige affald ved stranden i år, og en større oprydning bliver sat iværk næste år.

- Man kan frygte, at der eventuelt kunne ligge miljøfarligt affald som radioaktivt affald under overfladen. Vi har derfor en klausul i  aftalen med den danske stat, der giver mulighed for at genforhandle aftalen, hvis oprydningen skulle blive større end forventet, siger Anthon Frederiksen.

Farligt affald, metalskrot og forurenet jord bliver sendt til Danmark, hvor det bliver destrueret. Oprydningen skal efter planen være gennemført i 2014.

Amerikanerne havde raketbatteri på Dundas halvøen, som nu er fjernet. Grønland fik råderet over Dundas i 2001.