Science week: Du kan høre nordlyset

Nordlys har lyd, og den ændrer sig, som lyset danser hen over himlen. Lyden kan opfanges med en speciel antenne, der er designet af NASA.
Nordlys over øerne set fra Qinngorput. Nuuk, 6. februar 2021
Lyden af nordlys kan opfanges med en speciel antenne, fortalte to astrofysikere ved Sceience Week i Nuuk fredag. Foto © : Kim Andersen
12. november 2023 08:22

Det knitrer svagt som lyden af et elektrisk hegn eller en strømpistol, men det er slet ikke i den dur.

Det er lyden af nordlys, fortæller Nimesh Patel, der er astrofysiker.

- Lyden bliver opfanget af en antenne på en lavfrekvent radiomodtager, der er designet af Project Call Inspire, som er et NASA-projekt til uddannelse og opsøgende arbejde, siger han.

Nimesh Patel er en del af Greenland Science Week, der i disse dage finder sted i Nuuk og Sisimiut, og det er her, du har mulighed for at høre lyden af nordlyset.

- Lyden er som en støj, men støjen vil gå op og ned og ændre sig i frekvens, som nordlyset ændrer sig på himlen, siger atomfysikeren.

En del af sagn og myter

Nordlys er en særlig ting, som specielt kan ses herhjemme og i andre dele af Arktis. Det flotte farveskær på himlen opstår, når elektriske ladede partikler fra solen rammer jordens magnetfelt omkring nordpolen, fortæller Ivalu Barlach Christensen, der også er astrofysiker.

Udover farver på himlen, har nordlys altid været en del af grønlandske myter og sagn, og netop derfor ønsker forskerne ved Greenland Science Week at udbrede viden om, hvad det rent naturvidenskabeligt er.

På videoen herunder kan du høre nordlyset.