Tema: Tronskifte

Dronningen og kronprinsens grønlandske protektioner ophører

Både Foreningen Grønlandske Børn, Det Grønlandske Hus i København og Det Grønlandske Selskab har sat stor pris på de kongelige protektioner og håber på nye i fremtiden.
Dronningen har været protektor for Det Grønlandske Hus i København siden 1974. Her ses hun under et besøg i huset i 1999 ved siden af den daværende direktør, Inger Bruun. Foto © : Helene Risager / Arktisk Institut
Skrevet af Thor Bill
06. januar 2024 11:11

Når dronning Margrethe 14. januar træder tilbage som monark og overlader tronen til kronprins Frederik, så ophører deres mange protektioner også.

Det skriver Kongehuset i en pressemeddelelse.

Det gælder dermed også de protektioner for grønlandske foreninger og institutioner, som dronningen og kronprinsen har haft indtil nu. 

Blandt andre Foreningen Grønlandske Børn, som arbejder for at give grønlandske børn et trygt børneliv. Her er dronningen protektor, og det har stor betydning, fortæller foreningens generalsekretær Puk Draiby.

- Det er næsten af uvurderlig betydning, at dronningen gennem protektionen har vist sin opbakning. Det har både betydning indad til i organisationen og udad til overfor vores samarbejdspartnere, bevillingsgivere og donorer, at indsatsen anerkendes, siger hun.

Hvad betyder protektioner?

Når medlemmer af Kongehuset påtager sig protektioner, betyder det, at de påtager sig at beskytte og begunstige den relevante forening, institution, sag eller organisation.

Dette kan gøres på mange forskellige måder, men generelt gælder det, at den kongelige person støtter protektionen ved at være med til at udbrede kendskabet til den enkelte protektion og gennem dette arbejde at inspirere til, at andre mennesker også ønsker at støtte på forskellig vis.

Kilde: Billedbladet

Næsten hele sin regentperiode har dronningen også været protektor for Det Grønlandske Hus i København. Hun var med til at indvie huset for 50 år siden i 1974. Og også her har man sat stor pris på protektionen, fortæller direktør Leise Johnsen.

- Det er jo altid godt at have kongelig bevågenhed og en positiv kontakt til Danmarks dronning. Det er der ingen tvivl om, at det har været for Det Grønlandske Hus.

Også kronprins Frederiks protektioner ophører ved tronskiftet. Han har blandt andet være protektor for Det Grønlandske Selskab, der arbejder for at bygge relationer mellem Danmark og Grønland.

- At have en kongelig protektor er jo et kvalitetstegn, som vores medlemmer er stolte af, både i Danmark og Grønland. For kronprinsen er jo om nogen et bindeled mellem de to rigsdele, siger formand Johnny Fredericia.

- Vi ved, at han læser vores tidsskrift og også interesserer sig for vores bogudgivelser. Så på den måde føler vi, at der er en levende interesse for vores arbejde, fortæller han.

Håber på nye protektioner

Ifølge Kongehuset vil der i løbet af de kommende måneder blive taget stilling til, hvorvidt nogle af protektionerne skal videreføres.

Og både i Foreningen Grønlandske Børn og Det Grønlandske Selskab håber de forsat at kunne have en kongelig protektor i fremtiden.

Der er nemlig mere på spil end blot fine ord, fortæller Johnny Fredericia, formand for Det Grønlandske Selskab.

- Det betyder noget i vores videre arbejde, om vi har en kongelig protektion fortsat. Det håber vi jo på, at vi bliver beæret med. Vi ved, det betyder noget, når vi har arrangementer, og når vi søger støtte i fonde.

Dronningens og kronprinsens protektioner

Dronning Margrethe er protektor for: 

- Det Grønlandske Hus i København

- Foreningen Grønlandske Børn

- Kulturhuset Katuaq

Kronprins Frederik er protektor for: 

- Det Grønlandske Selskab

- Den Grønlandske Julemærkefond (lukkede ved årsskiftet)

- Arctic Winter Games i Nuuk 2016

Det samme gør sig gældende i Det Grønlandske Hus i København, selvom direktør Leise Johnsen, dog også er indstillet på nye tider.

- Vi håber på, at vi får en ny protektion, fordi det handler om opmærksomhed og relationer, mere end det handler om pomp og pragt. Men når det er sagt, så er vi med på, at historien udvikler sig, og nogle gange skal der ske noget andet.

Den sidste nytårskur

Det en fast tradition, at de foreninger og institutioner, der har en kongelig protektion også bliver inviteret med til nytårskur.

Derfor var Johnny Fredericia fra Det Grønlandske Selskab også med på Christiansborg Slot i torsdags til dronningens allersidste nytårskur.

- Det var fascinerende. Vi havde alle sammen behov for at sige tak til dronningen for hendes fantastiske indsats i at binde riget sammen. Så det tog lidt længere tid, men der var rigtig god stemning, fortæller han. 

Og en tak lyder der også fra Leine Johnsen fra Det Grønlandske Hus i København.

- Dronningen har været en fantastisk figur i relationen mellem Danmark og Grønland. Og det har hun jo givet i arv til hendes ældste søn. Det er tydeligt, at den kommende kong Frederik også har en meget stærk relation til Grønland, så det er jo dejligt at kunne give den kærlighed videre.