Tema: Tronskifte

Aaja Chemnitz: Det vil jeg huske dronningen for 

- Jeg har talt med hende ved flere lejligheder. Engang talte jeg hende med hende om min families hjemsted, som er i Arsuk. Da jeg skulle til at forklare, hvor Arsuk var, sagde hun pænt, men bestemt, at det vidste hun udmærket, siger Aaja Chemnitz.
Aaja Chemnitz og hendes mand ankommer til Drabantsalen før aftenselskab på Christiansborg Slot under fejringen af dronningens 50-års regeringsjubilæum 23. september 2022. Foto © : Scanpix
Skrevet af Christine Hyldal
02. januar 2024 11:31

Det var en ordentlig nytårsbombe, som Dronning Margrethe detonerede i sin nytårstale i søndags: Lørdag 14. januar trækker hun sig og giver tronen videre til Kronprins Frederik.

Danske politikere har lige siden stået i kø for at takke hende. Da formand for naalakkersuisut Múte B. Egede (IA) holdt sin nytårstale i går aftes, nævnte han ikke dronningens abdikation med ét ord. Men Aaja Chemnitz (IA) melder sig gerne i koret:

- Tak til dronningen for hendes flotte virke i alle årene, siger hun i et skriftligt svar til KNR.

Aaja Chemnitz Larsen (IA) er medlem af Folketinget, og hun har selv mødt dronningen flere gange. 

- Jeg har talt med hende ved flere lejligheder. Engang talte jeg hende med hende om min families hjemsted, som er i Arsuk. Da jeg skulle til at forklare, hvor Arsuk var, sagde hun pænt, men bestemt, at det vidste hun udmærket, siger Aaja Chemnitz.

- Det synes jeg, viste hendes kendskab til selv mindre bosteder i vores land. Hun er et vidende menneske, som sætter en ære i at suge viden til sig om de steder, hun besøger.

Da Trump ville købe Grønland

Et andet minde, der presser sig på hos Aaja Chemnitz, er en koncert midt i en tid, hvor hele verdens spotlys var rettet mod Grønland. 

- Jeg husker særligt, da tidligere præsident Trump gav udtryk for, at USA ønskede at købe vores land. Da inviterede Hendes Majestæt centrale personer i både Grønland, Færøerne og Danmark til Rigsfællesskabskoncert på Fredensborg. Det var et fint, diplomatisk signal om, at man i Kongehuset respekterer den mangfoldige kulturscene og dermed den forskellighed, som der er i hele Rigsfællesskabet. Og indirekte signal til USA om at holde sig væk. 

Frederik og Mary bliver gode repræsentanter

Kronprins Frederik vil få titlen kong Frederik 10., når han tager over søndag 14. januar. Og Aaja Chemnitz glæder sig til den kommende tid, siger hun.

- Jeg har altid haft stor respekt for Dronningen og hendes virke. Hun vil blive savnet. Samtidig kender vi alle den kommende konges stærke tilknytning til Grønland, og sammen med Kronprinsesse Mary bliver de gode og respektfulde repræsentanter for et Rigsfællesskab i løbende udvikling. 

- Mange gange har jeg blandt andet som Børnetalsmand mødt Kronprinsesse Mary, og jeg har kun gode ting at sige om hendes engagement og kendskab til vores land. Det er en spændende tid, vi går ind i. 

Heller ikke Færøernes lagmand Aksel V. Johannesen nævnte dronningen i sin nytårstale. 

Det gjorde Mimi Karlsen (IA), der er formand for Inatsiartut, derimod i et interview med KNR: 

- Jeg var ikke forberedt på det. Men alligevel synes jeg, at det er meget forståeligt, at hun i den alder og efter en stor operation, trækker sig tilbage og abdicerer. Jeg forstår godt, at det er på tide, at næste generation tager over, sagde hun.