Tema: Tronskifte

Dronningen abdicerer - trækker sig tilbage 14. januar

Nytårstale nummer 52 blev den sidste for Dronning Margrethe.
- Operationen gav anledning til at gøre sig tanker om fremtiden – om ikke tiden var inde til at overlade ansvaret til den næste generation, siger dronningen i nytårstalen. Foto © : Scanpix
Skrevet af Christine Hyldal, Ritzau
31. december 2023 15:26

Dronning Margrethe trækker sig tilbage 14. januar. Hun abdicerer, og kronprins Frederik overtager tronen.

Det har hun netop sagt i sin nytårstale.

- Jeg overlader tronen til min søn kronprins Frederik, siger dronningen.

Dermed har hun haft 52 år som statsoverhoved for rigsfællesskabet. 

Dronningen blev i løbet af 2023 opereret i ryggen, og det gav anledning til at overveje, om ikke tiden var inde til at overlade ansvaret til næste generation, siger hun i nytårstalen.

- I februar i år gennemgik jeg en omfattende rygoperation. Den forløb godt, takket være det dygtige sundhedspersonale, der tog sig af mig.

- Operationen gav naturligvis også anledning til at gøre sig tanker om fremtiden – om ikke tiden var inde til at overlade ansvaret til den næste generation.

- Jeg har besluttet, at det er nu, der er det rigtige tidspunkt. Den 14. januar 2024 – 52 år efter jeg efterfulgte min elskede far – vil jeg træde tilbage som Danmarks dronning.

- Jeg overlader tronen til min søn Kronprins Frederik, siger dronning Margrethe.

Kronprinsen tager over om to uger

Dronningen takker herefter for den "overvældende varme og støtte", som hun har modtaget gennem årene.

Dronning Margrethe er 83 år. Hun blev dronning som 31-årig, da hendes far, Frederik 9., døde i 1972.

Når hun trækker sig, bliver 55-årige kronprins Frederik konge, og hans hustru, kronprinsesse Mary, får titel af dronning.

Kronprins Frederik vil få titlen kong Frederik 10., når han 14. januar tager over.

Dronning Margrethe vil fremover fortsat blive tituleret som Hendes Majestæt, skriver Statsministeriet på sin hjemmeside.

Tak fra Mette Frederiksen

Statsminister Mette Frederiksen takker på hele rigsfællesskabets vegne dronning Margrethe.

- Jeg vil gerne på hele befolkningens vegne rette en dybfølt tak til hendes majestæt dronningen for hendes livslange dedikation og utrættelige indsats for Kongeriget, lyder det i en skriftlig udtalelse, som Statsministeriet har udsendt.

- Selv om pligten og hvervet som regent er gået i arv i mere end 1000 år, så er det alligevel svært at begribe, at tiden nu er inde til et tronskifte.

- Mange af os har aldrig kendt en anden regent. Dronning Margrethe er indbegrebet af Danmark og har gennem alle årene sat ord og følelser på, hvem vi er som folk og som nation.

- Men i aften og i den kommende tid vil vi anerkende dronningens ubestridelige betydning for Danmark, Færøerne og Grønland. Det gør vi med lige dele taknemmelighed og beundring.

 

Foto © : Scanpix