Múte B. Egede hylder håndboldkvinder og rollemodeller i nytårstale
Håndboldkvindernes historiske deltagelse ved VM og Lars Lennert Abelsens bronzemedalje ved EM i taekwondo.
2023 bød på store sportsresultater, og dem indleder Múte B. Egede (IA) med i sin nytårstale, der netop er rullet over skærmen på KNR.
- I kæmpede for vores land. Og I gjorde det godt. Det I opnåede, var fantastisk! I kæmpede. I var rollemodeller og hvor gjorde i os stolte, siger formanden for naalakkersuisut.
Han sagde dog ingen ord om, at Dronning Magrethe abdicerer og overlader tronen til Kronprins Frederik fra 14. januar. Den bombe smed hun i sin nytårstale i går.
Tilbage til de grønlandske sportsresultater, hvor håndboldkvinderne ikke fik nogen medaljer med hjem fra VM i Stavanger i Norge – til gengæld kæmpede de bravt mod verdens bedste spillere. 11 mål lykkedes de med, da de spillede mod verdens på det tidspunkt forsvarende mestre, Norge.
- Forberedelserne startede for 10 år siden. I løbet af de 10 år har I deltaget i kvalifikationskampe, hvor I har tabt. Men I gav aldrig op.
- Håndboldkvinderne har haft en klar målsætning, som de sigtede efter. Lad os huske dette og lad os inspireres af dem. Ikke kun på selve resultatet, men troen på at fremtiden bringer muligheder, lyder opfordringen fra Múte B. Egede.
Flere skal uddanne sig
Og den metafor skinnede igennem hele talen. I forhold til uddannelse:
- Hvis vi skal overkomme de udfordringer, vi har samfundsmæssigt men også personligt, så er uddannelse vejen frem. Det er underordnet, hvilken uddannelse man har taget. Vejen frem er selvforsørgelse.
- Uddannelse er ligeledes vejen frem for et mere ligeværdigt samfund. I naalakkersuisut glædes vi over, at flere tager en uddannelse, men vi ønsker at endnu flere skal uddanne sig. Da det er nøglen til større frihed.
Forfædre samlede forråd
Og i forhold til privatøkonomi i en tid, hvor priserne har været på himmelflugt:
- Vi kan ikke styre verdenspriserne. Og derfor vil det være gavnligt, hvis vi som borgere selv kunne lægge lidt til side.
- Vores forfædre var utroligt dygtige. De var gode til at samle forråd til dårlige tider uden at tænke på hjælp fra det offentlige. Det viser, hvor gode de var til at tilpasse sig forholdene og til at hjælpe hinanden. Det er et af de områder, vi bør styrke.
Og det berømte forfatningsudkast, der blev klart, fremlagt, fejret, lagt i skuffen – og hevet op debatteret på ny efter massiv kritik for ikke at inddrage alle os, som det hele handler om. For ingen menige grønlændere var hørt om, hvad de egentlig mener om landets første forfatningsudkast til den dag, når/hvis Grønland bliver selvstændigt.
114 millioner er ikke nok
På efterårssamlingen blev det så langt om længe besluttet, at befolkningen sådan set også skal sige, hvad de mener om udkastet.
- I naalakkersuisut er vi gået i gang med arbejdet, for vi har viljen til at blive selvstændige, siger Múte B. Egede.
- Det er vigtigt for os at høre hvilke meninger, befolkningen har, og derfor er vi godt i gang med at planlægge det videre forløb. Vi satser på at være færdige med planen indenfor et halvt år.
Og så er der det evige diskussionsemne, og et emne, som vi igen i år har talt enormt meget om: Nemlig sundhedsvæsenet.
- Vores sundhedsvæsen har store udfordringer, og det skal gøres meget bedre, siger Múte B. Egede.
- Vi har afsat 114 millioner kroner ekstra til sundhedsvæsenet på finansloven i budgetperioden. De penge der er sat til side skal blandt andet gå til sikring af behandling af akut sygdom og tilskadekomst, sikring af kræftbehandling, rekruttering, fastholdelse og uddannelse. Vi er klar over, at de ekstra midler ikke er nok til at løse udfordringerne. Jeg vil gerne takke alle de ansatte i sundhedsvæsenet der løfter en stor opgave.