Dronningen håber at kunne besøge Grønland til sommer

Corona, hundredåret for det første kongebesøg i Grønland og Hans Egedes Ankomst til Nuuk, dengang Godthåb. Dronningen har netop holdt sin 49. nytårstale.
Corona har været et "kostbart bekendtskab" for Grønland og Færøerne, for her har man lidt store økonomiske tab. Det siger dronning Margrethe i sin nytårstale, som hun holdt for 49. år i træk. Foto © : Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
31. december 2020 16:29

Blev 2020, som vi havde forestillet os?

- Nej! lød det fra dronning Margrethe, da hun i dag traditionen tro holdt sin nytårstale.

- Året 2020 bragte os, hvad ingen havde forestillet sig, lød det.

Hun henviste naturligvis til den verserende coronavirus, der har vendt op og ned på alting det forgangne år.

Vi har måttet gøre meget anderledes som at undgå kontakt, holde afstand, somme tider blive hjemme og nogle gange arbejde på andre måder, end vi er vant til, påpegede dronningen.

Og året, der er gået, har givet stof til eftertanke. For hvad har vi egentlig lært? spurgte hun.

- Når man har mistet, eller måttet undvære, lærer man at sætte pris på det, man har.

- Vi har mærket, hvor meget kontakten til andre mennesker betyder, hvor vigtige de nære bånd er for os alle, og hvor væsentlig tilliden er – til hinanden – og til det samfund, vi alle er en del af, sagde dronning Margrethe.

Dronningen: Grønland har været i stand til at bremse udbrud

Og selvom Grønland - sammenlignet med mange andre lande - har været mindre påvirket af covid-19, så har virusset også haft indflydelse på livet her og på Færøerne.

- Begge samfund har gennem en stor indsats og god forståelse været i stand til at begrænse udbruddet af sygdommen, men alligevel har epidemien været et kostbart bekendtskab, sagde dronningen.

LÆS OGSÅ Coronavacciner klar til alderdomshjem: Beboere glæder sig

- Turistindustrien, som i de senere år har betydet mere og mere for begge samfund, er nærmest gået helt i stå – med store økonomiske tab til følge. Til sommer er det mit håb igen at kunne besøge både Færøerne og Grønland.

Men sundhedsmyndigheder verden over har netop taget hul på et nyt kapitel, og det gælder også her i landet.

- En glæde og en opmuntring er det, at vaccinen nu er en realitet, og at vaccinationen er gået i gang, lød det fra dronning Margrethe.

Næste år er et særligt år for Kongehuset og Grønland

Dronningen benyttede også lejligheden til at se frem mod næste år. Det er nemlig et særligt år for både Grønland og Kongehuset i Grønland, som vi går i møde.

- I 2021 er det 100-året for det første kongebesøg i Grønland, da Christian X og Dronning Alexandrine med deres to voksne sønner, min far Kronprins Frederik og Prins Knud, kom sejlende til Nuuk, dengang Godthåb.

LÆS OGSÅ Forkølet dronning talte om klimaforandringer og ensomhed

- Det er samtidig 300-året for Hans Egedes ankomst, et skelsættende år for både Grønland og Danmark. Jeg glæder mig til at gense Grønland og til atter at mødes med grønlænderne både i Nuuk og mange andre steder.

- Måtte 2021 blive et godt år. Jeg ønsker et glædeligt nytår for alle på Færøerne og i Grønland, sagde dronningen.

Du kan læse hele talen her.