Dronning Margrethes nytårstale nummer 48 blev holdt i Christian IX’s Palæ på Amalienborg.   Foto: Scanpix

Forkølet dronning talte om klimaforandringer og ensomhed

- Vi følger altid med i hvad der sker og rører sig i Grønland, og I er i vore tanker, både når det kniber, og når I griber fat om problemerne med fortrøstning, lød det fra Dronning Margrethe i hendes nytårstale.

50-året for den første månelanding. Klimaforandringer. Ensomhed. Sønderjyllands genforening med resten af Danmark. Kærligheden til den store familie, Grønland og Færøerne.

Det var alt sammen med i Dronning Margrethes nytårstale nummer 48, der klokken 18 dansk tid blev holdt direkte fra Christian IX’s Palæ på Amalienborg.   

Dronningen var forkølet og måtte pudse næsen et par gange undervejs. 

- Så storslået og varieret vor Jord end kan synes, er den dog sårbar. Det er vi ved at lære at indse, og det kan godt bekymre, ikke mindst mange unge, som ser klimaforandringerne, der gør sig tydeligt gældende i disse år.

Dronningens Nytårstale knr.gl

Nytårstalen gengivet med tilladelse fra DR

 

- Vi har en fælles forpligtelse for vores smukke klode, så myldrende fuld af liv. Det er en væsentlig udfordring for os alle i dag, og det gælder om, at vi alle er opmærksomme på, hvordan vi lever og hvad vi gør, sagde dronningen, der åbnede sin tale med at tale om de klimaforandringer, som mange – især unge – mennesker er bekymrede for. 

Ensomhed og genforening

Én ting er bekymring for den måde, verden forandrer sig på. En anden ting er en følelse, som stadig er en smule tabu-belagt: 

Ensomhed. Det er en følelse, som rammer mange.

- Ensomhed. Det er en følelse, som rammer mange. Det gælder ikke alene socialt udsatte, det gælder ældre mennesker, som ser deres ægtefælle og deres jævnaldrende falde fra – hvor blev de af, alle de, der fyldte hverdagen? Men det kan ligeså vel gælde børn og ganske unge mennesker. Hvem vil lege med mig? Hvem har jeg at snakke med? Ikke bare på Facebook, men rigtigt: ansigt til ansigt under fire øjne med en jævnaldrende eller med en, der er ældre, og som man kan betro sig til. En at dele sine tanker med, sagde dronningen.

LÆS OGSÅ Dronningen holdt middag for Rigsfællesskabet

Derefter drejede hun talen ind på, at det den 9. april er 80 år siden, at Danmark blev besat, antisemitisme, intolerance – og at det til juli er 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark, inden hun styrede talen ind på sin familie og deres kærlighed til Grønland. 

Godt og lykkeligt nytår til alle i Grønland

- Mens isen er ved at slippe sit tag om Grønland, bliver verdens opmærksomhed i stigende grad vendt mod landet højt mod nord. Det land og det folk står mig og min families hjerte meget nær. Vi følger altid med i hvad der sker og rører sig i Grønland, og I er i vore tanker, både når det kniber, og når I griber fat om problemerne med fortrøstning. Et godt og lykkeligt nytår ønsker jeg for alle i Grønland, lød det fra dronningen.

LÆS OGSÅ Dronningen: Trump er stadig velkommen

Og derefter lyste hun op i et endnu større smil, da hun roste Prins Joachim for hans programmer om Danmarkshistorien på DR.

- Det tænkte jeg nok, at han ville være god til, sagde hun stolt. 

- I det nye år skal Prins Christian konfirmeres. Han bliver snart en ung mand og har livet foran sig. Selv har jeg rund fødselsdag. Jeg har mange år bag mig.

Dronningen bliver 80 år den 16 april i år.

- Nu står året 2020 for døren. Endnu ved vi ikke, hvad det vil bringe.  Alle har vi planer, større eller mindre, og ønsker, mere eller mindre opnåelige. Lad os gå ind i det nye år sammen. Jeg ønsker alle et godt nyt år, sluttede hun.

Du kan læse hele talen her.

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt