Coronavacciner klar til alderdomshjem: Beboere glæder sig

Coronavaccinerne er kommet til Grønland. Nogle af de første til at blive stukket er beboere og ansatte i landets alderdomshjem.
Ifølge souschef ved Ippiarsuk, Jonna Mathiassen, har langt de fleste beboere takket ja til at blive vaccineret mod coronavirus. Foto © : Ane-Marie Petersen/KNR
31. december 2020 10:59

Julefreden har sænket sig over alderdomshjemmet Ippiarsuk i Nuuk. Men udenfor i den store verden raser coronakrisen fortsat. Dog er der tæt et lille lys i mørket, da de længeventede coronavacciner er kommet Grønland.

Foto © : Ane-Marie Petersen/KNR

68-årige Helge Sethsen er én af i alt 33 beboere på Ippiarsuk. Han ser frem til at blive stukket i skulderen. Det er der én helt enkel årsag til.

- Fordi man kan dø af den (coronavirus red.). Derfor har jeg sagt ja til at blive vaccineret, siger Helge Sethsen til KNR.

LÆS OGSÅ Første vaccinestik mod covid-19 er lige om hjørnet

Jonna Mathiassen arbejder som souschef på alderdomshjemmet. Hun fortæller, at godt to tredjedele af de ansatte har lyst til at blive vaccineret.

Den sidste tredjedel har dog lidt betænkeligheder.

- De vil først se, hvordan de første reagere på det. De vil først se bivirkningerne, før de beslutter sig, fordi vaccinen er nyt i hele verden og her i landet, siger Jonna Mathiassen, der fortæller, at mange af de ældre ser frem til at modtage stikket.

Overvejelser om beboere med demens

Landslæge Henrik L. Hansen har tidligere forklaret, hvordan vaccinationen fungerer. Grønland har modtaget vacciner fra medicinalselskabet Pfizer/Biontech, og før man er færdigvaccineret, skal man have modtaget i alt to vaccinestik. Der kommer til at gå cirka tre uger mellem de to stik.

Der vil være helt op til den enkelte, om man vil vaccineres mod corona. I Ippiarsuk har man dog skulle tage stilling til, hvad man gør med de beboere, der lider af demens.

- Familier eller de nærmeste kontakter til de beboere i den afdeling, vil blive adspurgt om de vil have vaccinen til deres kære fra personalet. Fordi der er grænse for, hvad de ældre med demens kan svare på, siger Jonna Mathiassen.

I Ippiarsuk vil den første beboer blive vaccineret klokken 9 mandag den 4. januar.