Aftale om Forsvaret i Arktis: Droner, torpedoer og flere pladser på beredskabsuddannelse
Torpedoer og luftværn til Forsvarets skibe i Arktis og langtrækkende droner til overvågning af fjendtlige elementer.
Det er nogle af tiltagene i en ny delaftale for Forsvaret, som et flertal i Folketinget og naalakkersuisut og landsstyret på Færøerne har indgået.
En del af aftalen rummer også flere penge til den arktiske beredskabsuddannelse i Kangerlussuaq, som der har været stor interesse for at blive optaget på.
Og det glæder naalakkersuisoq for selvstændighed og udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt (S). Det siger hun i en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet.
- Udover at følge den eksisterende politiske aftale om de langtrækkende droner til dørs sikrer første delaftale, at vi fremadrettet kan understøtte den meget positive søgning til Arktisk Basisuddannelse, der har været i Grønland, siger hun.
Mindst 150 unge grønlændere aflagde i efteråret prøve til beredskabsuddannelsen, hvoraf cirka 70 af dem afleverede en ansøgning. Den arktiske beredskabsuddannelse har dog lige nu kun 20 pladser.
Penge til droner og overvågning
Det samlede beløb bag delaftalen er 16 milliarder kroner. Mere end halvdelen af de penge skal gå til nyt udstyr, herunder til droner og skydevåben på Forsvarets fregatter.
Derudover har partierne bag aftalen også afsat fem milliarder kroner ekstra til hele forsvarsforliget, fordi de langtrækkende droner i Arktis blev dyrere end forventet.
Og det er nødvendigt, siger Vivian Motzfeldt.
- Det er for mig altafgørende, at opgaven med at styrke forsvaret af og sikkerheden i Grønland også kommer den grønlandske befolkning til gode. Gennem naalakkersuisuts inddragelse i første delaftale er rammen for samarbejdet med den danske regering om de kommende delaftaler sat.
Flere aftaler om Forsvarets indretning og økonomi følger i løbet af i år. Næste delaftale skal blandt andet handle om forsvaret i Arktis.