Droner skal tælle moskusokser i Nordøstgrønland

Klimaforandringer kan have påvirket bestanden af moskusokser nord for Ittoqqortoormiit, som ikke er blevet optalt i over 20 år.
Dronerne kan med kunstig intelligens se forskel på tyre og køer.
02. juni 2022 08:53

Bestanden af moskusokser i Jameson Land nord for Ittoqqortoormiit er ikke blevet talt siden 2000. Men det skal der nu laves om på.

WWF Verdensnaturfonden har indgået et partnerskab med det aalborgensiske firma Robotto, som udvikler droneteknologi.

Sammen vil de undersøge, hvordan ny droneteknologi kan gøre det billigere og lettere at optælle vilde dyr. Og de starter i det nordøstlige Grønland ved at tælle moskusokserne.

Fordi det er så længe siden, at bestanden er blevet talt, har man ikke specielt mange informationer om den bestand, og den har kunnet ændre sig meget i de sidste 20 år.

- Med de her temperaturforandringer vi har under klimakrisen, så kan levevilkårene ændre sig så hurtigt, at bestandene kan ændre sig meget hurtigt. Så en bestand, der ikke er talt i så lang tid, er virkelig et godt sted at starte, siger Kaare Winther Hansen, der er projektkoordinator ved WWF Verdensnaturfonden.

Normalt tæller man dyrebestande ved brug af helikoptere og fly, som er meget dyrt. Håbet er, at dronerne vil være lette og billige at bruge. Det vil nemlig betyde, at man i fremtiden nemmere kan optælle forskellige dyrearter, og få informationer om bestande af rensdyr og moskus, og måske endda hvalarter.

- Det nye er, at det danske firma, Robotto, har udviklet nogle nye teknologier, hvor de med kunstig intelligens simpelthen kan se forskellen på tyre og køer, og på den måde får vi alt den information, som vi plejer at få med de meget dyre undersøgelser, man laver nu, siger Kaare Winther Hansen.

Klimakrisen truer

Grønland er hjemsted for omkring 25 procent af verdens moskusokser, og de lever isoleret og under meget svære vejrforhold. Formålet med at tælle moskusokserne er, at det på den måde er nemmere at forvalte og beskytte dem.

- Moskusokserne på Jameson Land er en vigtig ressource for vores erhvervsfangere og fritidsfangere. Okserne giver frisk kød i jagtsæsonen og indtægter for erhvervsfangerne. Det er vigtigt at forvalte moskusokserne således, at der også vil være okser at fange for vores børn og børnebørn, siger jagtbetjent i Ittoqqortoormiit Erling Madsen i en pressemeddelelse fra WWF.

Men det er ikke kun for meget jagt, som kan true bestandene af vilde dyr i Grønland.

Klimaforandringerne bliver større og større, og det har den betydning, at temperaturstigningerne i Arktis er fire gange så høje sammenlignet med resten af verden, skriver WWF i pressemeddelelsen.

Derfor er det, ifølge dem, vigtigt med mere monitorering i Arktis, så man kan sikre, at dyrebestandene ikke trues eller udryddes.

Prisvindene teknologi

Robotto er et nordjysk dronesoftware firma stiftet i 2019, som udvikler teknologi ved brug af kunstig intelligens og computer vision, og deres teknologi kan ikke blot optælle moskusokser.

Tirsdag blev firmaet nemlig vindere af TV2’s program ’Min idé – vores mission’.

De vandt, fordi deres droneteknologi kan bruges til at stoppe naturbrande tidligere. Brandene er endnu en konsekvens af klimaforandringer, og de udleder enorme mængder CO2.

Robotto samarbejder allerede med Beredskabsstyrelsen i Danmark, og nu skal de også samarbejde med WWF.

Optællingen af moskusokser skal umiddelbart starte i juli næste år, da der er et stort forarbejde, og fordi WWF vil holde borgermøder i Ittoqqortoormiit inden for at høre lokalbefolkningen, hvor de formoder, at moskusokserne er.

- Det er vigtigt, at man inddrager lokalbefolkningen og fangere, når man laver videnskabelige undersøgelser i Grønland, siger Kaare Winther Hansen.