Doris: Grønland og Danmark har lært af Thule-sagen

Doris Jakobsen mener, at Grønland og Danmark er blevet klogere af Thule-sagen - men Siumut ikke er skyld i affæren, lyder det.
Foto © : Simon Uldum
19. marts 2015 06:31

KØBENHAVN: Siumuts Doris Jakobsen er på lige fod med sin grønlandske folketings-kollega, når det gælder de nuværende forhandlinger med USA om at forkorte kontrakten på Thule-basen. Det siger hun til KNR efter et lukket samråd om sagen i Folketinget onsdag:

- Selvfølgelig kan jeg ikke sige, at jeg er tilfreds med det, men selvfølgelig håber jeg på - ligesom udenrigsminister Martin Lidegaard sagde - at vi kan reducere servicekontrakten (med Exelis Services A/S, red.). 

Dog mener Doris Jakobsen, at begge ender af rigsfællesskabet har lært meget af sagen - bl.a. at man under tidligere politiske aftaler med USA skullet have været mere opmærksom på at få sikret skatteindtægter for USA for landets tilstedeværelse i Grønland.

- Jeg synes, at Danmark og Grønland er blevet klogere. Og jeg synes ikke, at der skal begåes sådan nogle store fejl igen. Men man kan jo også tænke på, at der har været mange forhandlinger i Itilleq under Hans Enoksens tid og forhandlinger under Josef Motzfelts tid - det vil sige Igaliku-aftalen. Der var man ikke klar over, at amerikanerne skulle betale skat i Grønland. Derfor synes jeg i det hele taget, at Grønland er blevet klogere, siger Doris Jakobsen efter samrådet til KNR.


Doris: Siumut er ikke skyld i Thule-sag
- Men det er jo også under din tidligere regering, at Thule-udbuddet er sjet. Vi ved jo, at departementchefer i selvstyret har været bekendt med det her. Men alligevel har det tidligere Naalakkersuisut ikke handlet på det?

- Hans Enoksen var jo også for Siumut dengang. Jeg synes ikke, man kan give skylden kun på Siumut, siger Doris Jakobsen.

- Det var jer, der sad i regering under Aleqa, da det her blev trumfet igennem?

- Altså som jeg lige har sagt, så har vi mistet mange skatteindtægter fra amerikanerne i flere år. Også før Aleqa. Så jeg synes, at skylden ligger i de forskellige partier. Siumut har aldrig været alene. Koalitionen er jo altid sammen med andre partier.

- Men I har været det førende parti i naalakkersuisut?

- Jeg vil heller ikke gå fra ansvaret. Og Kim Kielsen har jo også sagt, at - fordi der er jo også en advokatundersøgelse i gang - at han gerne vil tage ansvar, hvis det er hans ansvar. Så vi går ikke fra ansvaret, siger Doris Jakobsen til KNR.