Dom i islandsk hashsag: To grønlændere skal samlet 11 år i fængsel

To grønlandske mænd samt en dansker er mandag blevet idømt henholdsvis seks år, fem år og 18 måneder i anstalten i en sag om smugling af 160 kilo hash.
Mandag er der faldet dom i byretten i Reykjaness. Foto © : RUV
Skrevet af Anders Rytoft
04. december 2023 14:26

Det er ved at være lidt over en måned siden, at der blev taget hul på en af Islands mest opsigtsvækkende retssager i nyere tid. Mandag eftermiddag er der faldet dom i sagen, som trækker tråde til Grønland. 

To grønlandske mænd, Poul Frederik Olsen og Henry Fleischer, på henholdsvis 54 og 34 år samt en dansk mand, Jonaz Rud Vodder, på 21 år er blevet kendt skyldig i at have importeret knap 160 kilo hash til Island med sejlskib i juni i år.

Det skriver det islandske netmedie Visir

Anklagemyndigheden mener, at skibet, som sejlede fra Danmark, havde kurs mod Grønland.

Poul Frederik Olsen er blevet idømt seks års fængsel, som man kalder det i Island, mens Henry Fleischer har fået fem års fængsel. Den danske mand skal bag tremmer i 18 måneder.

Foruden fængselsstraffen skal de tre mænd betale for sagsomkostningerne.

Den 21-årige danske mand havde ifølge anklageskriftet fået instrukser om at flyve til Island med henblik på at levere udstyr og forsyninger.

Det skulle foregå på stranden ved Garðskagavita, som ligger i den sydlige del af Island.

Tilbageholdt siden sommer 

Men det gik dog ikke efter planen. 

For selvom det lykkedes den ene af de to grønlandske mænd at komme i land med en gummibåd, blev de omringet af et årvågent islandsk politi, som anholdt dem kort tid efter.

De grønlandske mænd er blevet kendt skyldig i den omfattende narkotikaforbrydelse, mens den danske mand er blevet dømt for medvirken til forbrydelsen.

Mændene har været tilbageholdt af det islandske politi, siden de blev anholdt 23. juni.