Direktør: Nyt pantsystem er win-win for miljø og forbrugere

Langt færre flasker vil ende i naturen og på forbrændingen med et nyt pantsystem. Desuden vil importerede flasker blive billigere, siger direktør for affaldsselskabet Esani.
Alt for mange flasker ender i naturen i dag. Det vil formentlig blive langt færre, når Grønland udvider pantsystemet. Foto © : Ty Stange
25. januar 2023 07:21

Når du skåler et nyt år ind næste gang, vil du muligvis kunne aflevere de tommer flasker dagen efter og få panten tilbage. Også på flasker, som er importeret.

Senest 1. januar 2024 skal reglerne for et nyt emballagesystem nemlig være på plads.

Og det vil først og fremmest gavne miljøet, siger Frank Rasmussen, direktør for Grønlands Affaldsselskab, Esani A/S.

LÆS OGSÅ Konkurrence er velkommen - eller skal Nuuk Imeq bevares for enhver pris?

Hos selskabet følger man nemlig hvilken type affald, der ender på forbrændingen og andre steder.

- I den affaldsstrøm, vi ser i dag, indgår rigtig meget emballage, som er lovligt importeret, men som er mærket Dansk Retursystem. Når det er mærket, er der også betalt pant i Danmark for produkterne. Og så kan vi se, at den pant kommer ikke tilbage til forbrugerne, for det ender bare i affaldsstrømmen i Grønland, siger Frank Rasmussen.

I dag er der kun pant på flasker, der er tappet hos Nuuk Imeq A/S.

Men ved at udvide pantsystemet, så det også omfatter øl, vin, sodavand, saft og andre produkter, der er importeret til Grønland, vil det skabe en ændring hos forbrugerne.

- Ved at man har et pantystem, hvor folk får penge tilbage for at levere panten, så slipper vi for meget emballageprodukter og affald ude i naturen. Det er helt sikkert, siger Frank Rasmussen.

Foto © : KNR, Johannes Olsen

Det er ikke kun øl- og sodavandsflasker, der er omfattet af pant. Også på flasker med juice og saftevand er der i dag ofte et pantmærke, forklarer Frank Rasmussen. 

Grønland i et samarbejde med Dansk Retursystem

I dag indgår næsten alle flasker i Danmark i det danske pantsystem, kaldet Dansk Retursystem. 

Og det vil blive Dansk Retursystem, som man i Grønland vil samarbejde med for at få flere flasker ind som genbrug.

For i dag betaler kunder i de grønlandske butikker nemlig allerede for panten, men får aldrig pengene for panten tilbage. Og det vil ændres med et udvidet pantsystem.

Foto © : KNR

Det er dette lille mærke, som viser, om en flaske eller dåse er omfattet af dansk pant.

Frank Rasmussen giver et eksempel med Ribena saftevand:

- Så betaler man rent faktisk to en halv kroner per flaske mere, end man rent faktisk burde, fordi det er pant, man allerede har lagt på i Danmark. Og de to en halv krone kan man få tilbage, når man aflevere en brugt Ribena-flaske. 

- Så drikker man Ribena nok, får man i sidste ende relativt mange penge tilbage og kan lade det indgå i husholdningen, så man har flere penge, siger han til KNR.

Omkostning for butikker og til fragt af emballage

Lige nu drøfter Esani sammen med erhvervslivet i Grønland, hvordan de kan samarbejde om at udvide pantsystemet med Dansk Retursystem.

Umiddelbart kræver det ikke meget rent teknisk. En del steder skal pantautomater, der allerede er sat op, blot have en teknisk opgradering, så de også kan tage imod nye flaskser.

Nuuk Imeq og den nye lov:
 

- Nuuk Imeq er et øltapperi og læsedriksproducent, der er ejet af Royal Unibrew, Carlsberg og Kommuneqarfik Sermersooq.
 

- Senest 1. januar næste år skal den såkaldte emballagebekendtgørelse være ændret. Det betyder, at der skal laves nye regler for emballage til øl og sodavand.
 

- Det vil i praksis sige, at Nuuk Imeqs monopol kommer til at ophøre, fordi det bliver tilladt at sælge øl og sodavand på dåse, plast- og glasflaske uanset facon og størrelse, så længe emballagen indgår i returpantsystemet.
 

- Nuuk Imeq frygter, at det vil føre til en lukning af tapperiet.  Et nyt returpantsystem skal også indføres, som passer til de dåser, plast- og glasflasker, som bliver importeret i fremtiden.

Andre steder vil det kræve, at butikkerne både får en automat og får mere plads til håndtere de mange ekstra flasker. Derudover er der en udgift i at få fragtet de tomme flasker til Danmark, hvor de skal skal fyldes påny.

- Man skal investere i noget knuser eller andet, og pantrummene skal bygges lidt om. Der er nogle omkostninger ved det her. Der er også en omkostning, når al det her genbrugsmateriale skal fragtes tilbage til Danmark, siger Frank Rasmussen.

LÆS OGSÅ Direktør i Nuuk Imeq: Vi er lukningstruede

- Men samlet set er det ikke de omkostninger, der ser ud til at skræmme i øjeblikket, konstaterer han.

Nuuk Imeq A/S, der i dag har monopol på tapning af øl og vand til Grønland, har meddelt, at selskabets fremtid er meget usikker, når der kommer andre flasker og dermed øget konkurrence.

Men det behøver ikke være Nuuk Imeqs endeligt, siger direktøren for Esani. 

Det vil nemlig især handle om, hvilke typer flasker forbrugerne vil købe i fremtiden, og hvad afgiften bliver på importerede flasker. Det er Departementet for Finanser og LIgestilling stadig ved at overveje.

- Nuuk Imeqs nuværende pantsystem kan sagtens leve ved siden af Dansk Retursystems pantsystem. Der er ikke nogen problemer der. Men spørgsmålet er jo, hvor salgsvolumen går hen, siger Frank Rasmussen.