Direktør afviser kritik af anstalt: Kan ikke genkende såkaldt kaotiske tilstande

Forholdene for indsatte og personalet i anstalten i Nuuk får skarp kritik. Direktør i Kriminalforsorgen i Grønland afviser, at der skulle være omfattende problemer.
- Jeg har meget svært ved at genkende billedet af, at der skulle være kaotiske tilstande (på anstalten i Nuuk red.). Vi står på mål for kritik, men den skal være konkret, siger direktør i Kriminalforsorgen i Grønland, Naaja Nathanielsen, til KNR. Foto © : KNR
21. juli 2020 14:54

Junglelov, kaotiske tilstande og store udfordringer med hashhandel. 

Det er nogle af de problemer, der angiveligt plager den nye anstalt i Nuuk, som åbnede for godt et år siden. 

I en artikel bragt af Dagbladet Politiken retter flere parter, heriblandt René Larsen, forbundssekretær i Fængselsforbundet, en hård kritik af forholdene på anstalten. 

LÆS OGSÅ Forvaringsdømte vil væk fra anstalten i Nuuk

Men en del af kritikken er skudt over mål. Det mener Naaja Nathanielsen, der er direktør ved Kriminalforsorgen i Grønland.

- Jeg har meget svært ved at genkende billedet af, at der skulle være kaotiske tilstande (på anstalten i Nuuk red.). Vi står på mål for kritik, men den skal være konkret, siger hun. 

Naaja Nathanielsen,
Foto © : Kriminalforsorgen i Grønland
Naaja Nathanielsen, direktør ved Kriminalforsorgen

- Vi har haft mange nye medarbejdere, og der har været situationer, hvor ikke alle har haft den viden, de skulle have. Men det er vigtigt for mig at sige, at ingen rettigheder har været krænket - hverken for medarbejdere eller indsatte - og alle regler har været fulgt, siger Naaja Nathanielsen til KNR.

De stærke indsatte bestemmer

Ifølge direktøren er man ovre de værste ‘begyndervanskeligheder’ og nu inde i en positiv udvikling på anstalten. 

Sidste år kunne KNR berette om store udfordringer med personalemangel og begrænset erfaring hos anstaltsbetjentene.

De problemer er der ifølge René Larsen fra Fængselsforbundet stadig - nu i måske endnu højere grad end tidligere. 

- Problemerne skyldes, at vi mangler næsten halvdelen af det uniformerede personale i anstalten, og en stor del af det personale der så er, er under uddannelse, siger han.

LÆS OGSÅ Lektor om anstalten: Voldsomt problematiske forhold

- Der er en risiko for, at jungleloven kommer til at sætte dagsordenen. De stærke indsatte kommer til at bestemme. Det er en påstand, fordi det er ikke noget, jeg kan dokumentere, for hvis personalet viger tilbage på grund af frygt eller mangel på erfaring, så bliver det ikke registeret, siger forbundssekretæren til KNR. 

Han baserer sin kritik på beretninger, han har fået fra anstalten og sine egne besøg i Nuuk.

Tilbage i oktober sidste år sagde René Larsen til Politiken, at situationen var så alvorlig, at han mente, at det danske arbejdstilsyn ville lukke anstalten, hvis myndigheden gennemgik forholdene. En holdning han stadig står ved.

Den udmelding er Naaja Nathanielsen langt fra tilfreds med.

- Jeg vil gøre opmærksom på, at Arbejdstilsynet også findes i Grønland, hvilket jeg håber Fængselsforbundet ved. Og havde de fundet meget kritisable forhold, så ved jeg, at de med deres kompetencer ville have lukket anstalten, hvis de fandt det nødvendigt, siger Naaja Nathanielsen.

Et billede, der ikke kan genkendes

René Larsen føler sig sikker på, at de forvaringsdømte søger tilbage til Danmark, da de vil have roligere forhold.

Han mener, at problemerne er omfattende og konkrete, og at de kommer af personalemangel.

- Det er faktuelt, at der er personalemangel. Stedet er normeret til 49 betjente, vi lægger på 28-30 betjente heraf er 20 af dem elever. Det ville jo være mærkeligt, hvis ikke det medførte problemer, siger René Larsen.

LÆS OGSÅ Fængselsforbund: Tiltrængt aftale for anstaltsbetjente  

Naaja Nathanielsen anerkender, at der stadig er udfordringer med bemandingen på anstalten. Hun afviser dog, at manglen på betjente har ført til kaotiske tilstande. 

Flere taler om junglelov og massive problemer med hashhandel på anstalten i Nuuk, hvilket kan være årsag til, at de forvaringsdømte bliver drevet tilbage til Danmark. Er det slet ikke problemer, som du kan genkende?

- Det er ikke mit indtryk nej. Det baserer jeg på, at antallet af vold og trusler er lavere i Grønland, end det er i Danmark, siger hun.

- Selvfølgelig er der et hiraki, det er der i alle anstalter. Men et generelt indtryk af, at der er junglelov, eller at det flyder med hash, og at der er kaotiske tilstande, kan jeg simpelthen ikke genkende, siger Naaja Nathanielsen.