Lektor om anstalten: Voldsomt problematiske forhold

Otte indsatte fra Herstedvester flyttes gradvist til den nye anstalt i Nuuk. Men en vigtig del af de indsattes hverdag kommer til at mangle - nemlig deres bistandsværge.
De indsatte i Herstedvester får besøg af deres bistandsværge mindst én gang om måneden. Sådan er det ikke i Grønland. Arkivfoto Foto © : Foto: KNR
16. september 2019 06:36

Når man er dømt for kriminalitet i Danmark, er det normalt, at man har ret til at få beskikket en bistandsværge. Bistandsværgen kan støtte den dømte og være kontaktperson udenfor fængslets mure.

Uden en bistandsværge kan den dømte nemlig være overladt til sig selv.

LÆS OGSÅ Lektor om anstalten: Udnyt viden fra Herstedvester

De indsatte i Herstedvester får besøg af deres bistandsværge mindst én gang om måneden. Og den indsatte bestemmer selv, hvad han eller hun vil snakke med bistandsværgen om. Bistandsværgen skal også holde den dømte opdateret om, hvordan det går med retssagen.

- En bistandsværge er en, der kommer udefra, og som er ligesom en familie og en god ven, siger Susanne Jensen der er bistandsværgekoordinator for de grønlandske forvaringsdømte i Herstedvester.

Her i landet sker det desværre ofte, at den dømte ikke har en bistandsværge. Der er nemlig stor mangel på dem, og det bekymrer Annemette Nyborg Lauritsen, der er lektor på Ilisimatusarfik.

LÆS OGSÅ Fagforbund er stærkt bekymret over forholdene på ny anstalt

En del af hendes bekymring er også, at bistandsværgerne her i landet ikke har erfaring med de indsatte fra Herstedvester.

- Derfor synes jeg, at det kunne hjælpe anstaltsbetjentene i den nye anstalt, hvis en forvaringsdømt har en bistandsværge. De kunne hjælpe med at forklare reglerne, og hvorfor afsoningsforløbet er, som det. Det giver nogle gange ro hos de indsatte, siger Annemette Nyborg Lauritsen.

Kritikken på åbningen af den nye anstalt i Nuuk hagler ned på Kriminalforsorgen i disse dage:

 

Først kom formand for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, med stærke bekymringer om forholdene på anstalten.

 

For det første er der ikke personale nok, og for det andet har størstedelen af personalet meget lidt erfaring.

Kriminalforsorgen oplyser til KNR, at der er ansat 36 anstaltsbetjente i øjeblikket på anstalten - og ud af de 36 er 21 under uddannelse.

 

Derefter krævede Folketingets grønlandske medlemmer, Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut og Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit, den danske regering om at tage deres justitsområde for Grønland alvorligt.

 

Annemette Nyborg Lauritsen er lektor fra Ilisimatusarfik og forsker i kriminologi og indsattes forhold. Hun mener, at det er uforsvarligt at have uerfarne anstaltsbetjente til at arbejde med de indsatte fra Herstedvester, fordi en del af de indsatte har dysfunktionelle personlighedsforstyrrelser, som betjentene ikke har erfaring med.

Ingen koordination af bistandsværge

Hun mener, at der mangler koordinering af bistandsværger her i landet.

- Men der sker ikke nogen oplæring af bistandsværgerne. Der er ikke noget netværk for dem. Der er faktisk ikke engang et personligt møde med de her mennesker. Så bistandsværgen skal mere eller mindre opfinde deres opgave selv. Og det er voldsomt problematisk. Det er synd for bistandsværgerne, og det er synd for de indsatte. Og nogle af de indsatte, har kun en bistandsværge på papiret, men ikke i praksis, siger hun.

Det er kommunen der skal indstille en bistandsværge og politiembedet skal derefter udpege den egnede person til beskikkelse som bistandsværge for personer, der er idømt foranstaltning.

Direktøren for Kriminalforsorgen i Danmark, Thorkild Fogde, siger til KNR, at man er opmærksom på problemet. Han vil drøfte sagen med den direktøren for Kriminalforsorgen i Grønland, Naaja Nathanielsen, i denne uge, når han kommer på besøg i Grønland.