Fagforbund er stærkt bekymret over forholdene på ny anstalt
Formanden for Fængselsforbundet i Danmark er langt fra tilfreds med de forhold, han har set under et nyligt besøg på den nye anstalt i Nuuk.
- Jeg har mødt en masse søde mennesker, men det kan ikke overskygge, at jeg er bekymret over de forhold, jeg så deroppe, siger Bo Yde Sørensen, der er formand for Fængselsforbundet i Danmark. Forbundet organiserer de danske fængselsbetjente.
- Det er ikke mindst fordi, at nu begynder nogle af de rigtig farlige indsatte at blive sendt tilbage til Grønland på grund af den nye lovgivning.
* Otte forvaringsdømte fra Herstedvester flytter i disse dage ind på den nye anstalt i Nuuk.
* En grønlandsk forvaringsdømt i Herstedvester kan når som helst anmode om at blive flyttet til den nye anstalt i Grønland.
* I alt 29 grønlandske indsatte (inklusive de otte, der er flyttet) har siddet i Herstedvester.
Der er to store problemer på anstalten ifølge formanden. For det første er der ikke personale nok, og for det andet har størstedelen af personalet meget lidt erfaring.
21 ud af 36 er under uddannelse
Kriminalforsorgen oplyser til KNR, at der er ansat 36 anstaltsbetjente i øjeblikket. Ud af de 36 betjente er 21 under uddannelse.
Det er ifølge fagforeningsformanden et stort problem, at så mange betjente er under uddannelse:
- I særdeleshed i en situation hvor man får nogen meget farlige fanger fra Danmark op - der er det altså altafgørende, at der er nogen, der kan stå overfor de her fanger og sige: Sådan løser vi problemet, siger Bo Yde Sørensen.
LÆS OGSÅ Personalemangel: Ny anstalt mangler 10 fængselsbetjente
Direktør i Kriminalforsorgen, Naaja Nathanielsen, er enig i, at det er problematisk, at så mange er under uddannelse:
- Vi har den udfordring i Nuuk, at en stor del af personalet er under uddannelse, erkender hun.
- Nogen er ved at være færdige, andre er først lige startet, men generelt kan man sige, at så længe vi har så stor en andel af personer under uddannelse, så er det et problem.
Direktør: Sikkerheden er i orden
Men selv om 21 ud af 36 betjente stadig ikke er færdiguddannede, mener direktøren, at sikkerheden på anstalten er i orden:
- I forhold til sikkerhedsniveauet, så er det hele tiden noget, vi vurderer. Af den grund har vi også valgt at samle personale på færre afdelinger og nedlukke nogle afdelinger, siger hun.
- Vi laver hele tiden en vurdering af, hvor mange personer vi skal være for at bemande en afdeling forsvarligt, og for at sikre, at der er den kompetencekapacitet, der skal være, siger Naaja Nathanielsen.
Selv om nogle afdelinger er lukkede, beroliger det ikke formanden for Fængselsforbundet:
- Nej, det gør det ikke. Det er lidt firkantet sagt en sang fra de varme lande. Gennem lang tid har man talt problemet ned, men det har også gjort, at nu er problemet så monumentalt, at det er svært at se en vej igennem det, siger Bo Yde Sørensen.
Naaja Nathanielsen oplyser, at Kriminalforsorgen i øjeblikket arbejder på at besætte nogle af de ledige stillinger med pensionerede fængselsbetjente fra Danmark.