Forvaringsdømte vil væk fra anstalten i Nuuk

Forholdene på anstalten i Nuuk er så dårlige, at flere forvaringsdømte nu vil overflyttes til Danmark. Det skriver Politiken.
To af de forvaringsdømte indsatte ønsker nu at vende tilbage til Danmark. Foto © : KNR
20. juli 2020 11:56

Sidste år stod den nye anstalt færdig i Nuuk.

Med åbningen af den lukkede afdeling blev det muligt for forvaringsdømte grønlændere i Herstedvester i Danmark at blive overflyttet til Nuuk. På den måde kan de rykke tættere på familie og netværk i Grønland. 

Men forholdene i anstalten i Nuuk er angiveligt så dårlige, at flere forvaringsdømte nu har anmodet om at flytte tilbage til Herstedvester igen.

Det skriver dagbladet Politiken.

René Larsen, forbundssekretær i Fængselsforbundet med ansvar for Grønland, mener, at underbemanding og manglende erfaring blandt fængselsbetjentene har skabt hårde forhold på anstalten. 

LÆS OGSÅ Lektor om anstalten: Voldsomt problematiske forhold

‘Jungleloven’ er efter sigende gældende blandt de indsatte, og der er store problemer med hash. 

- Situationen er meget alvorlig. Havde det her været i Danmark, tror jeg sgu, at Arbejdstilsynet havde lukket anstalten, siger René Larsen til Politiken.

To har fortrudt

Hans kritik møder opbakning fra koordinator for bistandsværgerne for de grønlandske forvaringsdømte Susanne Jensen fra Det Grønlandske Hus. Også retsordfører for SF, Karina Lorentzen, er kritisk. 

KNR har tidligere kunnet berette om forholdene på den nye anstalt, der har skabt bekymring hos blandt andet Fængselsforbundet. 

Ifølge Politiken har 10 anmodet om at blive overflyttet til anstalten i Nuuk. Det er under halvdelen af de forvaringsdømte i Herstedvester. Otte af overførslerne er gennemført, men to af de overførte ønsker nu at vende tilbage til Danmark.

Direktør for Kriminalforsorgen i Grønland, Naaja H. Nathanielsen, er blevet forholdt kritikken, men hun afviser, at der skulle være ‘kaotiske’ forhold på anstalten.