Hvis Avannaata Kommunia vil løse affaldsproblemerne i hele kommunen, må kommunen punge ud med 135 mio. kroner.Foto: Birgitte Møldrup

Det vil det koste at rydde skraldet op i nordkommunen

135 millioner kroner. Det vil det koste Avannaata Kommunia, hvis den en gang for alle vil rydde op i problemerne med skrald. Og de penge har kommunen ikke, siger borgmesteren.

Skraldet har hobet sig så meget op, at det nu kun ligger fem meter udenfor vores hus, sagde Daniel Løvstrøm fra Tasiusaq til KNR tilbage i 2016.

Eller:

Jeg er målløs. Det er chokerende at se, at så meget affald og stank kan flyde i en bygd, sagde Birgitte Møldrup til KNR i forrige uge.

Og:

Overalt var der også bunker af sorte og gule poser - toiletposerne, fortalte Marianne Egede om de forhold, som hun har set i Tasiusaq

Det er nogle af de mange artikler som knr.gl har bragt de sidste par år om affaldsproblemerne i landets nordligste kommune. 

Og det er nordkommunen selv, som har svigtet i sin håndtering af affald og natrenovation.

Det indrømmede Niels Davidsen (IA) i denne uge. Han er formand for Avannaata Kommunias tekniske udvalg, som har ansvaret for området. 

LÆS OGSÅ Skraldet hober sig op i nordkommunen - nu vil den ind i varmen igen

Nu kan Avannaata Kommunia måske være på vej ind i varmen igen i det nationale fællesprojekt om affaldshåndtering - ESANI A/S, som kommunen selv var med til at etablere i 2019, men forlod knap 10 måneder efter etableringen.

Kommunalbestyrelsen mente, at det vil blive for dyrt for kommunen at være med i projektet.

Men ifølge Niels Davidsen kan kommunen ikke komme udenom ESANI A/S.

ESANI A/S

 

  • Landets fem kommuner slog sig sammen for at danne et nyt affaldsselskab i foråret 2019, som Avannaata Kommunia knap 10 måneder efter meldte sig ud fra.
  • Det nye selskab skal stå for driften af to nye forbrændingsanlæg, der skal være i Nuuk og i Sisimiut. 
  • Det skal gøre affaldshåndteringen i Grønland mere effektiv og miljøvenlig.
  • Prisen bliver 400 millioner kroner.
  • Det nye forbrændingsanlæg i Sisimiut forventes færdigt i 2022, mens det i Nuuk forventes færdigt 2023.
  • I dag er der forbrændingsanlæg i Ilulissat, Aasiaat, Nuuk, Sisimiut og Qaqortoq.

ESANI A/S eller ej: 135 mio. kroner

Men hvis kommunen skal løse de tilbagevendende problemer med affald, især i i yderområderne, skal den punge ud med 135 millioner kroner.

Og det er penge, som kommunen ikke har på sin bankbog.

Og de 135 millioner kroner er penge, som  der skal betales, uanset om kommunen er medlem af ESANI A/S eller ej. 

Det fortæller Palle Jerimiassen (løsgænger), der er borgmester.

Og hvis kommunen så også bliver medlem af ESANI A/S igen, skal den også etablere lagre, hvor affaldet skal opbevares, inden det sendes med skib til Nuuk eller Sisimiut, når ESANI A/S får etableret to store forbrændingsanlæg i de to byer.

 

Foto: Birgitte Møldrup

Hvad vil den billigste løsning være for kommunens affaldshåndtering?

- Det kan jeg ikke svare på. Det er nemlig sådan, at kommunen skal poste ud med de nævnte 135 millioner kroner, hvis den vil yde en bedre service til borgerne og rette op på problemerne med affaldshåndteringen, uanset om vi er i ESANI A/S eller ej, siger Palle Jerimiassen.

Han tror, at nogle bliver forvirrede, når snakken går på ESANI A/S. Palle Jerimiassen mener nemlig, at nogle angiveligt tror, at det fælles kommunale affaldsprojekt vil stå for hele håndteringen af affaldsområdet. Men sådan er det ikke, siger han. 

- ESANI A/S skal nemlig blot hente og fragte affaldet for kommunen. Det er kommunen selv, der fortsat skal stå for håndteringen af affaldet og forberedelsen af at sende det afsted til Nuuk eller Sisimiut.

Har brug for penge, hvis det skal gå hurtigere

- Så det betyder ikke, at vores problemer - som med personalemangel eller materiel - vil blive løst af det.

- Vi har i kommunen foretaget en beregning på, at etableringen af opbevaringslagre til affald, udforbedring af vejnet i bygderne og indpakningen af affald tilsammen vil koste 135 millioner kroner. Og det er udgift, som kommunen selv skal afholde, siger Palle Jerimiassen.

Avannaata Kommunia

 

  • Kommunen har 10.820 indbyggere, som bor spredt i fire byer og 21 bygder.
  • Håndteringen af deres affald koster 30 millioner kroner om året.
  • Borgerne betaler selv 21 millioner kroner i form af brugerbetalinger, mens kommunen skyder 9 millioner kroner ind.

Han påpeger, at kommunen derfor må bruge flere år på at rydde problemerne med håndtering af affald af vejen.

Men det kan også gå hurtigere, hvis kommunen kan få støtte udefra, fortæller borgmesteren, som i sidste uge har holdt møde med Kalistat Lund (IA), som er naalakkersuisoq for miljø.

- Jeg har derfor også overfor Kalistat Lund påpeget, at såfremt det hele skal gå hurtigere, at vi har brug for flere midler fra Miljøfonden til udbedring af veje og affaldshåndtering, siger Palle Jerimiassen.

Ifølge Palle Jerimiassen har Avannaata Kommunia i det senere år bevilget flere tiltag for at udbedre kommunens håndtering af affald i forskellige steder. En modtagestation til affald i Uummannaq har kostet 10 millioner kroner. Vejen i bygden Aappilattoq, som kommunen bevilgede med 4 mio. kroner sidste år, og i år med 3 mio. kr. i år. 

Kommunen har også udbedret vejen til dumpen i Upernavik og bygget en modtagestation i bygden Ilimanaq.

Det er kommunalbestyrelsen, som skal beslutte om kommunen skal blive medlem af ESANI A/S igen.

Det sker, når kommunens politikere i september måned samles til et budgetseminar, hvor ESANI A/S også er inviteret til at fremlægge om deres projekt.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt