Skraldet hober sig op i nordkommunen - nu vil den ind i varmen igen

Avannaata Kommunia fortryder udmeldelse af fælles affaldsplan. Nu vil Teknikudvalget ind igen - men kommunalbestyrelsen har ikke taget stilling endnu.
Avannaata Kommunia meldte sig ud af ESANI A/S i december 2019, da kommunalbestyrelsen mente, at det vil blive for dyrt for kommunen at være med i projektet. Foto © : Birgitte Møldrup
Skrevet af Kathrine Kruse
27. august 2021 05:40

Skraldet hober sig op i Kullorsuaq og Tasiusaq. 

Husholdsningsaffald og sivende toiletposer har sommeren igennem generet indbyggerne - og det er sket, fordi at det er problem at rekruttere skraldemænd. 

- Jeg er målløs. Det er chokerende at se, at hvor meget affald og stank kan flyde i en bygd, sagde Birgitte Møldrup til KNR, efter at hun havde været på en tjenesterejse i Upernaviks nordligste bygd Kullorsuaq.

Birgitte Møldrup valgte efter sin hjemkomst til Nuuk at sende en generel indberetning til både Naalakkersuisut og Avannaata Kommunia om børnenes vilkår i Kullorsuaq som følge af affaldsdyngerne rundt omkring i bygden. Det gjorde hun forrige uge.

LÆS OGSÅ Svineriet i Kullorsuaq: Skraldemænd på vej fra Ilulissat

Siden har KNR også beskrevet, at affaldet har tårnet sig op i Tasiusaq. 

Og det er nordkommunen selv, som har svigtet i sin håndtering af affald og natrenovation.

Det indrømmede Niels Davidsen (IA) mandag i denne uge. Han er formand for Avannaata Kommunias tekniske udvalg, som har ansvaret for området.

ESANI A/S

 

  • Landets fem kommuner slog sig sammen for at danne et nyt affaldsselskab i foråret 2019, som Avannaata Kommunia knap 10 måneder efter meldte sig ud fra.
  • Det nye selskab skal stå for driften af to nye forbrændingsanlæg, der skal være i Nuuk og i Sisimiut. 
  • Det skal gøre affaldshåndteringen i Grønland mere effektiv og miljøvenlig.
  • Prisen bliver 400 millioner kroner.
  • Det nye forbrændingsanlæg i Sisimiut forventes færdigt i 2022, mens det i Nuuk forventes færdigt 2023.
  • I dag er der forbrændingsanlæg i Ilulissat, Aasiaat, Nuuk, Sisimiut og Qaqortoq.

Udvalg vil ind i ESANI A/S igen

Derfor vil han nu indstille, at kommunen igen melder sig ind i det kommunalt fællesejede affaldsselskab ESANI A/S, som kommunen selv meldte sig ud af ved udgangen af 2019.

Det sagde Niels Davidsen under en debat i radioprogrammet 'Inuiaat Tillernerat' i denne uge. 

- Selvstyret har meddelt alle kommuner, at det efter den 1. januar 2024 ikke længere vil være muligt for samtlige forbrændingsanlæg her i landet at afbrænde affald.

- Vi vil derfor få et stort problem, når vi end ikke engang længere må bruge vores forbrændingsanlæg her i Ilulissat, siger Niels Davidsen.

Seminar til september

Det er kommunalbestyrelsen, som skal beslutte om kommunen skal blive medlem igen. Det sker når kommunens politikere i september samles til et budgetseminar, hvor ESANI A/S også er inviteret til at fremlægge deres projekt. 

- Men vi vil stille krav om afhentningsforhold og om lagerbygninger til affaldet i vintermånederne, såfremt vi skulle blive medlemmer af ESANI A/S igen, siger Niels Davidsen.

LÆS OGSÅ Tasiusaq døjer også med affaldsdynger

Avannaata Kommunia meldte sig ud af ESANI A/S i december 2019, da kommunalbestyrelsen mente, at det vil blive for dyrt for kommunen at være med i projektet.

Kommunen skal nemlig selv etablere opbevaringslagre til affald, som skal sendes med skib til Nuuk eller Sisimiut, når ESANI A/S har etableret to store forbrændingsanlæg i de to byer.