Kunstner om nyt maleri på Christiania: Det symboliserer fristadens kærlighed til Grønland

Et stort gavlmaleri på Stjerneskibet på Christiania bliver indviet på nationaldagen fredag. Det sker som led i en større transformation af hele fristaden.
21. juni 2024 06:48

- Jeg er meget beæret over, at jeg får lov til at udsmykke den her facade.

Sådan siger Sacha Malinský med kunstnernavnet Cheeky om det værk, som hun de seneste tre uger har været i gang at male på Stjerneskibet midt på Christiania i København.

- Det værk, som jeg er i gang med, symboliserer Christianias kærlig til Grønland og alle de grønlændere, som fristaden har omfavnet siden 1970'erne, siger hun

Den høje toetagers bygning har gennem fristadens godt 50 år været et tilholdssted for både fastboende grønlændere og for besøgende fra Grønland. Og nu får stedet sit første ansigtsløft som led i en større modernisering af både Stjerneskibet og Christiania.

Det sker med motivet af blandt andet harpuner, ulu'er og en kvinde i grønlandsk nationaldragt, hvis perler drysser ned over en fiskekutter og danner en stjernehimmel.

Og det er helt bevidst, at Sacha Malinský har valgt nogle meget traditionelle, grønlandske symboler. For de ligger stadig dybt i den moderne hverdag i Grønland.

Galvmaleri på Stjerneskibet på Christiania
Perlekraven på den kvindelige nationaldragt bliver malet op på gavlen af Stjerneskibet. Foto © : Cheeky/Sacha Malinský

- En ulu er jo noget, man stadigvæk har, selv om de ikke kun bliver brugt som i gamle dage. Men man har dem i køkkenet. Det er stadig elementer, der er vigtige i Grønland, selv om man bor i et helt moderne samfund, siger Sacha Malinský.

Og maleriet af genkendelige, grønlandske motiver er også med til at skabe større opmærksomhed blandt forbipasserende på Christiania end eksempelvis billedet af en ung, moderne grønlænder.

Det værk, som jeg er i gang med, symboliserer Christianias kærlig til Grønland og alle de grønlændere, som fristaden har omfavnet siden 1970'erne.

- Hvis du laver noget andet end én, der har høretelefoner på eller går med en smartphone og noget mere moderne, skaber det også noget nysgerrighed, siger Sacha Malinský.

Og det er der behov for. For mens viden om Danmark fylder meget i Grønland, er det modsatte langt fra tilfældet i Danmark. Og det skaber en ubalance mellem landene, som maleriet måske kan være med til at ændre en lille smule på, håber hun.

-  Vores lande er bundet sammen på godt og ondt. Jeg ser, at man kan hele nogle ar ved at anerkende den grønlandske kultur i Danmark. Det, synes jeg, er rigtig vigtigt, siger Sacha Malinský.

Christiania og Grønland har ligheder

Sacha Malinský og hendes storebror er vokset op på Christiania, hvor hendes far flyttede ind i 1974 - tre år efter de første indflytninger fandt sted.

- Faktisk var det første sted, han boede på Christiania, netop Stjerneskibet. Så det gør det ekstra specielt for mig at udsmykke det, siger Sacha Malinský.

Stjerneskibet rummer i dag ti boliger, som udgør et grønlandsk bofællesskab. Der ligger også en café og klubben Angakok, som begge er væresteder for beboere og gæster med grønlandsk baggrund.

Modernisering af Christiania

Fristaden Christiania blev etableret i 1971, hvor de første beboere flyttede ind og besatte den tidligere Bådsmandsstræde Kaserne i bydelen Christianshavn i København. Det skete i kølvandet af ungdomsoprøret i 1960'erne.

I årtier har der været uenighed mellem danske regeringer og beboerne på Christiania om fristadens berettigelse og fremtid.

I 2022 blev Christiania og den danske regering enige om, at der skal bygges 15.000 m2 almene boliger på Christiania frem til 2031. Boligerne skal være tilgængelige via almindelig offentlig søgning.

Samtidig får beboerne på Christiania lov til at købe de grunde og boliger, som i dag er opført på statens grund på området.

I august 2023 blev Christiania og staten enige om at lukke Pusher Street, som i årtier har været centrum for narkohandel i København.

I april i år blev Pusher Street gravet op, og både gaden og resten af Christiania er nu startet på en gennemgribende modernisering. 

Som led i det står også det grønlandske tilholdssted Stjerneskibet foran en større renovering.
 

Kilder: Social-, Bolig- og Ældreministeriet i Danmark, Christianshavns Lokaludvalg, Christiania.org 

Selv bor Sacha Malinský i dag i Nuuk med sin kæreste, musikeren Jonas Lundsgaard Nilsson. Og hun oplever, at Christiania og Grønland har flere ting til fælles.

- Det er jo bare en hel speciel mentalitet, der er herinde på Christiania med frisind og multietnicitet. Og som barn kunne man jo lege over det hele, fordi der ikke rigtig er biler, og alle så efter hinanden. Det er noget, jeg kan genkende i Grønland, siger Sacha Malinský.

Stjerneskibet og Christiania skal have nyt liv

Fra liften i gavlen af Stjerneskibet, hvor Sacha Malinský står og maler, kan hun se ud over store dele af Christiania, heriblandt den nu nedlagte Pusher Street, som i årtier har været centrum for narkohandel og uroligheder.

I august 2023 blev en mand med relation til banden Hells Angels skuddræbt i Pusher Street, mens fire andre tilfældige gæster blev ramt af skud.

Det blev dråben for beboerne på Christiania, som i enighed valgte at lukke gaden.

Siden er en større transformation af Christiania gået i gang, blandt andet med en renovering af alt fra områdets kloaksystem til modernisering af mange huse, heriblandt også Stjerneskibet.

 

Sacha Malinský
I knap tre uger har kunstneren Cheeky med det borgerlige navn Sacha Malinský malet gavlen på Stjerneskibet på Christiania, blandt andet fra denne lift. Foto © : Cheeky/Sacha Malinský

Og første skridt er altså at gøre facaden kønnere med det nye maleri. Selv håber kunstneren bag, at Christiania fremover bliver mere fredeligt og indbydende for alle. Det gælder også Stjerneskibet. 

- Jeg håber, at grønlændere og alle andre vil støtte op og bruge Christiania og Stjerneskibet. Det er jo to kulturelle perler, som skal bevares, siger Sacha Malinský.

Maleriet bliver officielt indviet fredag klokken 14 dansk tid med kaffemik foran bygningen.