Udenlandske medier viser massiv interesse for Grønland

Præsident Trumps interesse for Grønland har sendt et hav af udenlandske journalister til landet. - Det er den bedste PR, Grønland kan få, siger hoteldirektør. Andre siger fra over for interviews.
Alverdens pressefolk er i disse dage i Grønland, særligt i Nuuk, for at dække både valget til Inatsisartut og reaktioner på præsidents Trumps udtalelser om Grønland. Foto © : Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
12. marts 2025 00:16

Grønland er i den grad i spotlyset i de her dage. Landet er nemlig havnet i alverdens overskrifter i de seneste uger og måneder.

Og som indbygger, særligt i Nuuk og de større byer, er det svært ikke at lægge mærke til de mange journalister og pressefolk, som befinder sig i byen.

Alt sammen er kickstartet af Trump Jr.'s besøg i Nuuk i starten af januar, og som er blevet forlænget af hans far, præsident Trumps udtalelser om Grønland og også valget til Inatsisartut. 

Én af de journalister, som for nyligt har været i Grønland, er Jürgen von Heymann. Han er til dagligt freelancejournalist med base i København og rejste i februar til Nuuk og Ilulissat med et kamerahold fra det tyske public service-medie, ZDF.

-  Den umiddelbare anledning var et ønske fra redaktionen i Tyskland om at dække Grønland i forbindelse med Trumps ytringer, siger han til KNR.

Det tyske tv-hold fra tv-stationen ZDF nåede over en uge til Nuuk og her Ilulissat, hvor billedet er taget. Foto © : Jürgen von Heymann

Jürgen von Heymann har selv boet i Island i en årrække og har tidligere rejst rundt i Grønland. Han kender derfor til det arktiske område og forsøgte at bruge anledningen til at fortælle de tyske seere om andet end blot Trump-familiens interesse for Grønland.

- Vi besøgte en skole og talte med skolelederen om unge grønlænders fremtid. Vi besøgte nogle hundeejere, som gjorde sig tanker om, hvad man gør med slædehunde i fremtiden. Og i Nuuk var vi hos to geologer og en tysk professor ved universitetet (Ilisimartusarfik, red.), ligesom vi traf flere politikere, deriblandt en minister.

Ifølge Jürgen von Heymann er den generelle viden om Grønland blandt tyske borgere meget lille. Derfor blev arbejdet et kompromis mellem at fortælle nuancerede historier til de tyske seere, uden at hægte dem helt af.

- Man skal fortælle oplevelsen om, hvordan det er at komme til Nuuk, hvordan det er at møde mennesker, og naturligvis fortælle om Grønlands økonomiske muligheder. Vi har talt lidt om de politiske modsætninger for at belyse, hvor Grønland befinder sig over for Danmark og naturligvis også over for USA, siger han.

Hoteldirektør: Ubetalelig reklame for Grønland

Også hos Nuuks største hotel, Hotel Hans Egede, har man i den grad oplevet et andet rykind fra udlandet end normalt i de seneste to måneder, som normalt er lavsæson.

- Vi har aldrig set så mange internationale pressefolk, journalister og tv-hold på hotellet. De er kommet fra store dele af verden. Så det har været et lidt andet publikum, end vi er vant til, siger Jørgen Bay-Kastrup, der er administrerende direktør hos Hotel Hans Egede A/S. 

Også her har anledningen til opholdene primært været præsident Trumps udmeldinger om at få kontrol over Grønland. 

Derudover har mange medier henvendt sig for at høre om den middag, som Trump Jr. holdt på hotellet i forbindelse med hans éndags- besøg i Nuuk i januar.

- Vi svarer jo, at det er interessant og sjovt at opleve at være et sted, hvor der er så meget dynamik og omtale af vores land. At det giver så meget politisk og mediemæssig bevågenhed. Grønland er kommet på landkortet på en hel anden måde, end vi historisk set har set, siger Jørgen Bay-Kastrup.

I hans øjne er den seneste tids interesse for Grønland guld værd.

- Man kan mene om det, hvad man vil. Men det stunt, som Trump Jr. lavede i januar i Nuuk, er nok et PR-stunt, som er ubetalelig i forhold til den kommercielle tilgang til Grønland i alle mulige, primært turistmæssige, vækstparametre, siger han. 

Flere siger fra over for interviews

Men ikke alle er lige begejstrede for udlandets medieopmærksomhed.

På de sociale medier har flere fremtrædende personer, særligt inden for kulturdebatten, sagt fra over for flere interviews. Det gælder blandt andre talsperson for kvinderne i spiralsagen, Naja Lyberth.

Hun ønsker ikke, at debatten om spiralsagen skal præge debatten om valget til Inatsisartut, skriver hun i et opslag på Facebook.

Også andre personer har sagt fra i frygt for at blive misforstået i den udenlandske dækning.

Spørger man journalist Jürgen von Heymann, vil udlandets interesse for Grønland dog formentlig ikke forsvinde lige foreløbig. Nok nærmere tværtimod.

- Jeg tror, at folk vil huske, at Grønland var i fokus. Det med uafhængigheden over for Danmark vil formentlig hurtigt forsvinde igen fra opmærksomheden. Men jeg tror, at interessen for Grønland vil vokse, og det er en interesse, som hænger sammen med turismen, siger han.

Han vurderer, at særligt den politiske interesse for Grønland vil forblive høj.

- Det kan være, at det også i EU-sammenhænge vil komme i fokus igen, fordi der er jo også nogle generelle interesser fra Europa, både i fiskeri og sjældne jordarter. Og den interesse skal man ikke undervurdere, siger Júrgen von Heymann.