Det sker i Inatsisartut i dag

Når Inatsisartut her i eftermiddag klokken 13.00 - som første punkt på dagsordenen - skal vedtage finansloven bliver det uden IA som medunderskriver.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Peter Bye Andersen
12. maj 2015 05:49

Partiet mener, at der er pyntet på finanslovens tal, og at beregningerne bag bl.a. førtidspensionsreformen er for sjuskede.

På trods af løfter om samarbejde, kan det store oppositionsparti kun nikke ja til enkelte dele af finanslovsforslaget.

Sara Olsvig siger, hun har fået forskellige tal på samme emne, alt efter om hun var til forhandlinger udenfor eller i Inatsisartut-salen.

LÆS OGSÅ IA beskylder Naalakkersuisut for at pynte på tallene

Hun stiller spørgsmålstegn ved, om førtidspensionsreformen overhovedet holder, bl.a. fordi kommunerne, der skal være med til at løfte opgaven, ikke er blevet hørt, siger Olsvig.

- Og derfor ved vi heller ikke, om reformen overhovedet bliver mulig at føre ud i livet og om man får de penge ind, som man vil spare, siger hun.

 

Beslutningsforslag og forespørgselsdebatter

Udover 3. og sidstebehandlingen af finansloven, er der et beslutningsforslag fra IA's Aaja Chemnitz Larsen, der ønsker, at Naalakkersuisut foretager en vurdering af arbejdsbyrden for de sagsbehandlere, der i kommunerne arbejder med socialt udsatte børn og unge. Det skal ske med henblik på at fastlægge et maksimalt antal sager, der kan pålægges den enkelte medarbejder.

Herudover er der forespørgselsdebatter på dagsordenen. Blandt andet ønsker Partii Naleraq en debat om en landsplanlægning for opførelse af alderdomshjem og ældreboliger, mens IA's Ane Hansen vil have en drøftelse af fordelingen af offentlige tilskud til boliger i forbindelse med en reform af boligområdet.