Det nye Naalakkersuisut: Landsskatten bliver ikke ændret

Det nye Naalakkersuisut har skrevet under på en koalitionsaftale. De erkender at landet er i økonomisk krise, og det vil de gøre noget ved.
Foto © : KNR
Skrevet af Mads Pedersen
05. december 2014 14:12

Landsskatten ændres ikke i denne valgperiode, lover den nye koalitionsaftale, som Siumut, Demokraterne og Atassut skrevet under på igår.

Og så vil den nye koalition sikre en mere lige udvikling i landet gennem udligning af kommunernes skatteindtægter.

 

Sermersooq skal betale mere

Koalitionen vil arbejde for en mere lige udvikling gennem kommunal udligning og en mere retfærdig skattepolitik, skriver de tre partier i deres aftale, der i første omgang er forfattet udelukkende på grønlandsk.

Med andre ord ser det ud til, at Kommuneqarfik Sermersooq, skal af med flere penge til de tre andre kommuner, da borgerne i den store hovedstadskommune genemsnitligt har flest skattepligtige indtægter.

 

Byggeri efter behov

Det nye Naalakkersuisut er enige om at offentlige midler til byggeri og anlæg skal fordeles i landets regioner efter behov. Og så skal der laves en grundig undersøgelse og vurdering af om hvorvidt kommunerne skal overtage sagsområdet.   

Selvskabsskatten skal sænkes så Grønland kan konkurere med de nordiske lande, med den formål at tiltrække udenlansdske investorer. Det står der i koalitionsaftalen.

 

Vil bede Danmark om flere penge

Koalitionen slår også fast, at Grønland er i økonomisk krise. Derfor vil det nye Naalakkersuisut henvende sig til den danske regering, for at lave fond som skal bruges til nye store byggeprojekter. Med andre ord vil det nye Naalakkersuisut bede Danmark om flere penge. Og det bliver spændende hvilke reaktion der vil komme. Den danske statsminister Helle Thorning-Smicdt har nemlig sagt, at Danmark ikke agter at punge yderligere ud til fordel for Grønland.