Tema: Anbringelser

Bjørk Lange Olsen: Det er blevet for dyrt at anbringe børn

Kommunerne har pludselig ikke råd til anden velfærd, når prisen på anbringelser vokser. Nogle kommuner har oplevet en stigning på knap 40 procent over fem år.
Priserne på anbringelser stikker ofte af - det skal et nyt ekspertudvalg gøre noget ved, mener Bjørk Lange Olsen. Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Kim Hinrichsen
11. oktober 2023 07:48

I dag tørner Inatsisartut endnu en gang sammen ved årets efterårssamling, for at diskutere nogle af landets udfordringer, som de fra politisk side skal forsøge at rydde ud i.

Og på dagsordenen i dag er blandt andet et forslag om at nedsætte en ekspertgruppe, som skal se på, hvordan man får sænket udgifterne til anbringelser – som de seneste år er steget ude i landets kommuner.

Forslaget kommer fra Demokraatits Bjørk Lange Olsen, og til KNR siger han: 

- Jeg kommer med forslaget, fordi man ret tydeligt kan se, at kommunernes udgifter til anbringelse af børn er steget voldsomt. Det bliver man nødt til at forholde sig til, fordi det er en uholdbar situation.

Prisen på anbringelser er vokset 

Det er ikke nyt, at det er dyrt for landets kommuner at anbringe børn udenfor hjemmet. Men som sagt er udgifterne steget uforholdsvis meget – særligt de seneste fem år.

For eksempel er man i Qeqertalik Kommune gået fra i 2018 at bruge 13,5 millioner kroner om året til i 2022 at have samlet udgifter for 19,2 millioner kroner. Hvilket er en stigning på 42,2 procent.

Og det kan have store konsekvenser for kommunerne, mener Bjørk Lange Olsen:

- Nogle af kommunerne er jo i forvejen rigtigt presset. Det er jo klart, at når man har udgifter i den størrelse, som bare vokser og vokser, så er det meget kritisk, siger han og fortsætter:

- Hvis man ikke gør noget, vil det jo også gå ud over andre områder, som daginstitutioner, skoler og andre områder, som bliver pressede af stingende udgifter til netop anbringelser.

Det er dog vigtigt for ham at understrege, at udfordringen ikke er de mange anbringelser, men i højere grad at priserne på dem er skudt i vejret og blevet for vanskeligt for kommunerne at betale:

- I udgangspunktet, tror jeg kun, der bliver anbragt børn, fordi der er brug for det. Hvor man bliver nødt til at gøre det af hensyn til barnets tarv. Så måske er det i højere grad prisen på anbringelserne, der er blevet for høje.

Problemerne skal løses langt før

Det er det, som Bjørk Lange Olsen håber, Inatsisartut vil sætte en ekspertgruppe til at se på. Så man forhåbentligt kan finde ud af, hvordan man kan gøre det billigere at hjælpe anbragte børn og deres familier.

Og så håber han især, at man kan finde løsninger, som sætter ind, før børnene og deres familier får brug for hjælp:

- Fra Demokraternes side er vi store tilhængere af tidlige indsatser. Meget forskning viser også, at jo tidligere man kan sætte ind, jo mere kosteffektivt er det. Jo mere får du for pengene, siger Bjørk Lange Olsen. 

Det er dog vigtigt, at det ikke bare bliver et koldt regnestykke, hvor man glemmer, hvad det hele handler om – nemlig børnene – fortæller Bjørk Lange Olsen:

- Vi skriver jo direkte i forslaget, at det ikke må have negative konsekvenser for børnene og deres udvikling, trivsel og retssikkerhed.

- Selvom vi er nødt til at tænke i økonomi og prioritere, de midler vi har, så bliver vi også nødt til altid at lade børnene komme først, siger han.

Inatsisartut førstebehandler emnet i dag og skal så mødes igen 9. november for at diskutere emnet endnu engang.