Byggeriet begyndte for 10 år siden: Derfor kan du stadig ikke læse biologi i Grønland

Selvom det nu er 10 år siden, at man besluttede sig for at oprette en biologiuddannelse i Grønland, er det endnu ikke muligt at søge ind. Projektet mangler nemlig over en million kroner årligt. Og det er ikke godt nok, mener inatsisartut-medlem Kuno Fencker.
Med en drøm om, at man skal kunne tage de samme uddannelser i Grønland som i Danmark, søsatte man for 10 år siden et større byggeriprojekt til biologiuddannelsen.
22. marts 2023 14:53

I mange år har Ilisimatusarfik prøvet at gøre biologiuddannelsen til realitet.

Faktisk kunne KNR allerede for 10 år siden beskrive, hvordan man havde påbegyndt byggeriet af Grønlands Naturinstitut, for fremover at kunne introducere uddannelsen i Grønland.

Men ud fra de seneste oplysninger, departementet har indhentet, mangler der 1.050.000 kr. årligt, før bacheloruddannelsen i biologi kan starte, skriver Sermitsiaq.

Det er Ilisimatusarfik og Pinngortitaleriffik, der arbejder sammen for at gøre biologiuddannelsen til en realitet.

Og nu stiller inatsisartut-medlemmet, Kuno Fencker Peter Olsen, spørgsmålstegn ved tidshorisonten for oprettelsen af en biologiuddannelse i Grønland.

Naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, sport og kirke, Peter Olsen, skriver i sit svar, at han arbejder for, at ansøgningen om biologiuddannelsens finansiering bliver bragt op til finanslovsforslaget for 2024.

- Alle de formelle forhold omkring uddannelsen er gennemført, det vil sige studieordning og dens godkendelse i akademisk råd samt høring i departementet, skriver Peter Olsen i sit svar til Kuno Fencker.

Og han tilføjer:

- Det har ikke været muligt at skaffe de finansielle midler i 2023, men der forsøges igen til Finanslovsforslaget for 2024.

Hvis ansøgningen skulle blive godkendt af finansloven for 2024, kan man starte uddannelsen i februar 2025, skriver Aviaja Lyberth Hauptmann og Liv Mejer Larsen i deres visionspapir.

Og de tilføjer:

- Der er i løbet af de sidste fem år lavet løbende investering, der leder frem til den nuværende mulighed for endelig at etablere en naturvidenskabelig uddannelse ved Ilisimatusarfik.

Ifølge Aviaja Lyberth Hauptmann skal den nye biologiuddannelse hedde ”SILA bachelor i biologi i Grønland”, og uddannelsens varighed skal være på 3 år.

Man kan arbejde i naturinstituttet, i naturforvaltninger og andre lignende steder, når man har studeret biologiuddannelsen, skriver ministersekretær Rosa Thorsen til KNR.