Aviaja Lyberth Hauptmann er adjunkt og er selv uddannet biolog fra Københavns universitet og har en Ph.D i mikrobiologi.

Fond sender penge til biologiuddannelse på Ilisimatusarfik

Der er udsigt til at man fra 2024 kan uddanne sig til biolog ved Ilisimatusarfik. Med en stor donation fra en fond er forberedelserne nemlig gået i gang.

En biologiuddannelse på universitetsniveau lyder måske meget oplagt i Grønland. Det har der bare ikke været. 

I mange år har Ilisimatusarfik manglet penge til at etablere et biologistudie på deres campus, men pengene er for nyligt landet.

Grønlands Naturinstitut er nemlig blevet tildelt 10 millioner kroner af Aage V. Jensen Naturfond, og en del af pengene skal gå til opstarten af den nye biologiuddannelse.

LÆS OGSÅ Er grønlandsk mad sundere end fuldkorn og grøntsager?

Det glæder biolog og kommende leder af den nye biologafdeling på Ilisimatusarfik, Aviaja Lyberth Hauptmann.

- I en del år har det jo været en drøm og en plan at få skabt en biologi-uddannelse ved Ilisimatusarfik, og det er jo helt oplagt når vi i vores samfund bygger vores økonomi på er vores naturressourcer, og vi lever i et samfund, hvor mennesker har en tæt relation til naturen.

- Så det er helt oplagt at have en biologiuddannelse i Grønland, siger Aviaja Lyberth Hauptmann, som altså skal stå i spidsen for at stable den nye uddannelse på benene.

Kursus i hellefisken

Hun er adjunkt og er selv uddannet biolog fra Københavns universitet og har en Ph.D i mikrobiologi.

Konkret håber Aviaja Lyberth Hauptmann, at de studerende ikke 'bare' lærer klassisk biologi med forskellige kurser i for eksempel statistik eller økologi, men også:

- At de studerende har et kursus i for eksempel qaleralik, i hellefisken, og så bruger vi hellefisken som grundlag for at forstå de ting, som er relevante for en biolog at forstå omkring hellefisken, siger Aviaja Lyberth Hauptmann om hellefisken.

LÆS OGSÅ Forsker søger afføring i Qaanaaq

Biologen håber, at den nye biologiuddannelse kan bane vejen til en bedre forståelse mellem forskerne og fiskerne.

- Sådan så de unge mennesker både er ude med fiskere, der har én type relation til denne her fisk, men også ude med forskere, som har en anden forståelse for denne her fisk, siger Aviaja Lyberth Hauptmann.

Uddannelsen vil få navnet 'SILA bachelor i biologi' og håbet er, at Ilisimatusarfik kan byde velkommen til studerende i 2024.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl