Der mangler tandlæger i flere af landets byer

Der burde sidde 32 tandlæger rundt omkring i landet. Men lige nu er der kun 20. Derfor åbner naalakkersuisut op for at få hjælp fra det private.
Det er kun børn og unge, som er garanteret tandpleje - og også det er svært at opretholde lige nu. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
Skrevet af Kim Hinrichsen
02. september 2024 07:48

I fem grønlandske byer mangler der tandlæger. 

Det meddeler naalakkersuisoq Naaja Nathanielsen (IA) i et svar til Lars Poulsen fra Siumut. Det gør hun på vegne af naalakkersuisoq for sundhed Agathe Fontain (IA). 

Der er tale om Maniitsoq, Tasiilaq, Nanortalik, Upernavik og Aasiaat, hvor de altså lige nu leder efter tandlæger til at sikre bisserne hos byens borgere. 

Som i så mange andre sektorer af det offentlige, er det særligt korttidsansættelser og vikariater, som står i vejen for at få fuld bemanding i den grønlandske tandpleje. 

Ingen hjælp til bisserne i bygderne

I forvejen er det tandplejen skåret ind til knoglerne, og det er kun børn og unge, som “har ret til vederlagsfri, regelmæssig tandbehandling”, som der står i svaret. 

I lttoqqortoormiit, Kangerlussuaq, Kangaatsiaq er der ikke normeret med tandlæger, og i alle landets bygder bliver man - så vidt muligt - besøgt af tandlæge én gang om året. 

Men den tandløse tandpleje ser altså også ud til at være svært at opretholde, som situationen er nu. 

Tandplejen var da også et af temaerne hos Sundhedskommisionen sidste år, som anbefalede et generelt løft af området, så alle landets borgere kan få en fornuftig tandpleje. 

Hjælp fra det private

Naalakkersuisut har igangsat udarbejdelsen af en redegørelse, som skal se på mulighederne for i højere grad at gøre brug af den private tandpleje. 

Redegørelsen skal danne grundlag for en politisk beslutning om de økonomiske og administrative rammer for mulige samarbejde mellem det offentlige sundhedsvæsen og privat sundhedsfaglig praksis.

Det til trods for, at der lige nu kun er en privatpraktiserende tandlæge i hele landet - placeret i Nuuk. 

Tandplejen i Sundhedsforliget

Sundhedskommissionen anbefalede et klart løft af tandsundheden.

I Sundhedsforliget blev der indgået aftaler for indsatser for tandområdet over de kommende 5-10 år.

Inden for 5 år:

• Udvidet adgang til tandplejen gennem en ny centraltandklinik 
• Udvidet adgang til landsdækkende voksentandpleje gennem øget bemanding

Inden for 10 år:
• Landsdækkende tandregulering for børn og unge under 18 år
• Landsdækkende adgang til dækkende voksentandpleje