Der er mistanke om seksuelle krænkelser på næsten alle handicapinstitutioner i Grønland

I en ny rapport fortæller ledere fra landets døgntilbud om seksuelle overgreb på beboerne.
Én sag om et seksuelt overgreb på en beboer fandt sted i 2022 på institutionen Ivaaraq, og det er med baggrund i den sag, at der et blevet lavet en uvildig undersøgelse. Foto © : KNR
19. december 2023 13:54

I kølvandet på Ivaaraq-sagen, hvor en 23-årig multihandicappet kvinde i september 2022 fødte et barn, uden at nogle vidste, at hun var gravid, har naalakkersuisut igangsat en uvildig undersøgelse af landets botilbud.

Undersøgelsen er nu færdig og ud af den er kommet tre rapporter, hvoraf den ene omhandler seksuelle krænkelser på døgntilbud til handicappede.

Det skriver Departement for Børn og Unge i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen, som er lavet af Statens Institut for Folkesundhed, SDU, viser, at der på alle døgntilbud med undtagelse af ét er mistanke om eller kendskab til seksuelle krænkelser begået på stedet. 

Det er enten lederne eller medarbejderne, som kender til overfaldende. I nogle af sagerne er det personale, som har været involveret, og i andre sager er det folk fra byen.

I Ivaaraq-sagen var der tale om en 62-årig mand, som arbejdede på døgninstitutionen.

Vidnesbyrd fra ledere

I udarbejdelse af rapporten har forskerne talt med ledere og medarbejdere på døgninstitutioner rundt omkring i landet. Heraf er der kommet en række forskellige vidnesbyrd.

I rapporten beskriver en leder, at en mandlig medarbejder forsøgte at have sex med en beboer. 

- Der var en mandlig medarbejder her, som arbejdede i en afdeling. Han blev også fjernet med det samme i 2022. Han har prøvet at gøre det mod én, som han arbejder for, siger lederen i rapporten.

En anden leder fortæller om kontakt mellem byens borgerere og beboere, som udvikler sig til seksuelle krænkelser.

De kan for eksempel få kontakt gennem de sociale medier.

- Ja, der har været beboere, som har haft uhensigtsmæssig kontakt med lokale. Så snakker vi med beboeren og fortæller, hvad der er forkert. Vi prøver at fortælle beboerne, at vi passer på dem.

- Der skal ikke ske noget overdrevent eller mærkeligt med dem. Vi oplever meget, at nogen fra byen opsøger beboerne for samleje, lokker dem eller et eller andet. Så kontakter vi politiet, og så tager politiet sig af det, siger en leder.

Rapporten konkluderer, at det er udbredt, at beboere på døgntilbud med handicap er særligt udsatte i forhold til at risikere at opleve seksuelle krænkelser eller overgreb.

Anbefalinger om kursus og sexlegetøj

Rapporten kommer med en række anbefalinger.

Udover at have fokus på seksuelle krænkelser har rapporten også kigget på beboernes seksuelle behov og adfærd.

Derudover bliver det foreslået, at der bliver lavet nationale retningslinjer for indkøb af sexlegetøj, da mange beboere ikke har en partner, og derfor har gavn af sexlegetøj til at dække deres seksuelle behov. 

Der bliver i anbefalingerne lagt op til, at personale på alle landets døgntilbud får seksualundervisning, så de kan lære, hvordan de taler med beboerne om seksualitet.

Desuden bør der været et lynkursus for nye medarbejdere om beboernes seksuelle trivsel og rettigheder. Og så bør seksuelle rettigheder, behov og forebyggelse mod seksuelle overgreb være pædagogiske fokusområder på alle døgninstitutioner, lyder det.