Dom i Ivaaraq-sagen: 62-årig mand skal i anstalten

Kujalleq Kredsret har fældet dom i en sag om voldtægten på en multihandicappet kvinde.
Laban Kristoffersen har anket sagen til landsretten, som skal tage stilling til længden af anbringelsen. Foto © : KNR
21. september 2023 15:31

I dag er der faldet dom i den omstridte Ivaaraq sag, hvor en multihandicappet kvinde sidste år fødte et barn.

62-årige Laban Kristoffersen er dømt for voldtægt af kvinden. Han har fået to år og ni måneders ubetinget anstaltsanbringelse.

Det besluttede Kujalleq Kredsret i Qaqortoq. Kvinden var beboer på handicapinstitutionen Ivaaraq i Qaqortoq, da overgrebet skete. Den dømte var ansat på institutionen.

I kredsretten erkendte Laban Kristoffersen, at han havde samleje med den multihandicappede kvinde to gange samme nat mellem jul og nytår 2021.

Kvinden fødte 2. september 2022 en dreng.

150.000 i godtgørelse

Anklageren argumenterede for, at manden skulle have to år og ni måneder i anstalten, fordi kvinden, selvom hun var 22 år på gerningstidspunktet, skal ses som et barn i dommen på grund af hendes handicap.

Forsvareren krævede derimod, at dommen skulle være på et år og ni måneder, fordi kvindens alder gør hende til en voksen.

Kredsretten valgte at følge anklagerens opfordring. Dommeren lagde vægt på, at Laban Kristoffersen erkendte, og at han havde gjort det to gange.

Dommeren sagde, at dommen ikke kunne formindskes, da man skal kigge på, hvor meget kvinden har lidt under alle omstændighederne.

Og det er specialanklager Lars Petersen godt tilfreds med. 

Jeg er tilfreds med dommen. Retten har udmålt sanktionen sådan, som vi påstod, den skulle være. Vi nedlagde påstanden, fordi vi synes, det var en meget alvorlig sag, siger han til KNR. 

Erstatningskravet lød i anklageskriftet på 80.000 kroner. Men i retten fremsatte offerets bisidder krav om, at den dømte skulle betale 382.000 kroner til kvinden. 150.000 for hver voldtægt og 82.000 for gener, hun har haft siden fødslen.

Forsvareren argumenterede for, at godtgørelsen skulle forblive på 80.000 kroner.

Kredsretten valgte at fastsætte erstatningen på 150.000 kroner.  

Laban Kristoffersen har anket sagen til landsretten, som skal tage stilling til længden af anbringelsen. Han er fortsat i politiets varetægt, indtil der falder dom i landsretten.

- Den domfældte er tilbageholdt indtil ankesagen kommer for landsretten. Så må vi se, hvor hurtig landsretten kan beramme sagen, siger Lars Petersen. 

Leder: Han var stabil

Laban Kristoffersen fortalte i retten, at han var ansat som nattevagt på Ivaaraq.

Han sagde, at han pludselig fik lyst til at have samleje med kvinden, og at han ikke kunne holde sig tilbage, selvom han vidste, hvad konsekvenserne kunne være.

Der var en anden nattevagt på arbejde, men personen kom ikke med den dømte, mens han gik en runde og tjekkede på beboerne.

Ivaaraq-sagen

  • 2. september 2022 føder en 23-årig, multihandicappet kvinde fra Ivaaraq en søn
  • Med det samme bekræfter Grønlands Politi, at de har modtaget en anmeldelse om seksuelt misbrug
  • 5. september iværksætter naalakkersuisoq for børn, unge, familie og sundhed, Mimi Karlsen, en undersøgelse af forholdene på samtlige døgninstitutioner her i landet
  • 1. november 2022 anholder politiet en 62-årig mand for voldtægten
  • Mimi Karlsen meddeler kort efter, at man har lavet flere stramninger på institutionerne for børn og unge samt døgntilbud for personer med handicap
  • 15. marts besøger Mimi Karlsen for første gang Ivaaraq

Om formiddagen torsdag vidnede lederen af Ivaaraq, Sussi Larsen, i retten.

Hun fortalte, at Laban Kristoffersen var en stabil medarbejder, som institutionen havde ansat af flere omgange, fordi han var pålidelig.

Slog sig selv

Leder Sussi Larsen sagde, at den multihandicappede kvinde er glad og kan bevæge sig lidt ved brug af sine arme. Kvinden bruger ble, bliver madet og kan ikke snakke. Dog forstår hun meget af det, der bliver sagt til hende, ifølge Sussi Larsen.

Hun har boet på Ivaaraq siden 2008.

Efter overgrebet tog kvinden på. Normalt gav personalet hende proteindrikke, fordi hun var meget tynd, men det stoppede de med.

Hun ændrede også væremåde og slog sig selv, så hun fik blå mærker, fortæller Sussi Larsen.

Efter sommerferien i 2022 kunne Sussi Larsen se, at der var sket noget med den dengang 23-årige kvinde. Hun havde gule øjne. Personalet blev bedt om at ringe til lægen.

Lægen sagde, at hun havde haft blærebetændelse. Ingen havde mistanke om, at hun var gravid. Derimod troede de, at der måske var noget galt med hendes lever.

2. september, den dag den multihandicappede kvinde endte med at føde, ændrede hendes lyde sig. Sussi Larsen blev kaldt ind efter arbejde, fordi der var noget galt med kvinden.

Hun blev indlagt.

Omkring en time senere fødte hun barnet – en dreng.

Sussi Larsen fortalte i retten, at kvinden ikke har det godt i dag. Hun lider af angst. Hun er bange og vil ikke være alene. Hun har ikke den samme personlighed længere.

Men når hun er tryg, er hun glad.

Laban Kristoffersen er desuden blevet frakendt retten til at til at arbejde med personer med psykiske- og eller fysiske handicap i fem år.