Mor til multihandicappet: Jeg måtte ikke besøge min datter på Ivaaraq

Maibritt Lothsen, der er mor til den 23-årige multihandicappede, der fødte i fredags, har i årevis forsøgt at gøre myndighederne opmærksom på forholdene på døgninstitutionen Ivaaraq.
Døgninstitutionen Ivaaraq i Qaqortoq, hvor den 23-årige kvinde bor. Foto © : KNR
Skrevet af Jensine Berthelsen
07. september 2022 11:38

Maibritt Lothsen er mor til den 23-årige multihandicappede kvinde, der i fredags fødte et barn.

Datteren er sandsynligvis blevet seksuelt misbrugt. Hun er ude af stand til at tale, kun kan kun kravle og bruger ble.

Maibritt Lothsen fortæller, at hun for 14 år siden besluttede at flytte sin datter fra deres oprindelige bosted til handicapinstutitionen Ivaaraq i Qaqortoq. Maibritt Lothsen ville nemlig sikre, at hendes datter skulle have et godt liv. 

LÆS OGSÅ Multihandicappet fødte pludselig i fredags - nu er døgninstitution meldt til politiet

Hun nænnede dog ikke at blive adskilt fra datteren og valgte derfor at flytte med til Qaqortoq.

- Mit højeste ønske har altid været at passe, pleje og opdrage min datter, men fordi at hun er multihandicappet og har brug for omfattende hjælp, har jeg erkendt, at vi har brug for hjælp. Derfor forlod vi vores familie og nære og drog afsted til Qaqortoq, siger hun til KNR. 

- På det tidspunkt havde jeg hørt, at Ivaaraq var en kompetent og tryg handicapinstitution med professionelle og dygtige medarbejdere.

Følte sig ignoreret

Det har altid været vigtigt for Maibritt Lothsen, at hendes datter har gode og trygge rammer. Derfor har hun ikke været tilbageholdende med sine synspunkter overfor ledelsen af Ivaaraq, men det har kostet hende dyrt, oplever hun.

Der gik ikke lang tid, før hun begyndte at mærke, at hun var upopulær, og at ledelsen på institutionen og de ansatte begyndte at ignorere hende og hendes ønsker for sin datter, siger hun.

LÆS OGSÅ Mimi Karlsen om multihandicappet der fødte: Alle dem, der har været nærheden af hende, skal undersøges

- Som mor har jeg altid kæmpet for, at min datter skal have et godt og trygt liv. Derfor har jeg aldrig været tilbageholdende med at give udtryk for mine bekymringer og kritik, såfremt der er behov for det. Men der gik ikke lang tid før, jeg begyndte at mærke, at ledelsen og personalet på Ivaaraq begyndte at ignorere mig og skubbe mig væk fra min datter. Det gik så vidt, at jeg til tider ikke engang måtte besøge min datter, siger Maibritt Lothsen. 

KNR har forsøgt at få svar fra forstanderen på Ivaaraq, Sussi Larsen. Hun vil ikke udtale sig og henviser til Socialstyrelsen.

Landsdækkende undersøgelse 

Naalakkersuisoq for børn, unge, familier og sundhed, Mimi Karlsen (IA) sagde i går til KNR, at hun har iværksat en landsdækkende undersøgelse om forholdene i landets døgninstitutioner på baggrund af sagen på Ivaaraq. 

- Vi skal have udredt, hvorvidt regler og love bliver overholdt, og om alle har børneattesten i orden, og ikke mindst om alle følger reglerne om, at der skal være mindst to personer til at skifte ble på handicappede, der bruger ble. sagde Mimi Karlsen.

I dag har handicaptalsmand Anja Hynne Nielsen også været ude med skarp kritik:

- Sagen er fuldstændig forfærdeligt for pigen og de pårørende. Sagens karakter vidner om svigt og fejl i mange af de led, som ellers skulle sikre en kvinde med handicap. 

Politiet i Qaqortoq bekræfter at have modtaget en anmeldelse om seksuelt misbrug på Ivaaraq. Distriktschef Søren Hansen vil dog ikke udtale sig om sagen på nuværende tidspunkt, da der pågår en efterforskning.