Ny rapport efter Ivaaraq-sagen: Myndighederne har ansvar for at sikre imod overgreb

Efter ny rapport anbefaler Tilioq blandt andet, at myndighederne sikrer handicappede borgeres adgang til traumetilbud.
Ifølge en pressemeddelelse ser handicaptalsmand, Anja Hynne Nielsen, de seksuelle overgreb på bo- og døgntilbud som fundamentale institutionelle problemer. Foto © : Anja Hynne Nielsen
Skrevet af Teitur Larsen
28. august 2023 12:39

Myndighederne bør føre tilsyn på botilbud og sørge for, at mennesker med handicap har sikre muligheder for at anmelde et overgreb.

Sådan lyder én af mange anbefalinger, som Tilioq udgiver i en ny rapport, der er udarbejdet i samarbejde med Grønlands Råd for Menneskerettigheder og Institut for Menneskerettigheder.

Det skriver Tilioq i en pressemeddelelse. 

Rapporten udgives som en reaktion på Ivaaraq-sagen, hvor en 23-årig multihandicappet kvinde pludselig blev kørt på hospitalet og til alles overraskelse fødte en dreng.

Kvinden kan hverken gå eller tale og bruger ble.

Anbefalinger til Departmentet for Børn, Unge og Familie

  • Sikre et bedre vidensgrundlag om mennesker med handicap, der er ofre for seksuelle overgreb, samt mere viden om denne gruppes anmeldelsespraksis.
  • Udarbejde retningslinjer, der sikrer forebyggelse mod seksuelle overgreb på beboere på bo- og døgntilbud.
  • Indføre initiativer til styrkelse af seksualoplysningen og den seksuelle sundhed for beboere på bo- og døgntilbud.
  • Sikre adgang til relevante traumetilbud for mennesker med handicap, der har været udsat for seksuelle overgreb.

I november blev en 62-årig mand anholdt for, hvad Grønlands Politi kalder en voldtægt, da kvinden ifølge dem ikke har været i stand til at give samtykke.

Kort efter erkendte han i et grundlovsforhør, at det var ham, der voldtog kvinden.

- Personer med handicap, der bor på bo- og døgntilbud, er dobbeltudsatte i kraft af deres handicap og deres boform. Derfor har myndighederne et skærpet ansvar for at sikre imod overgreb, siger handicaptalsmand, Anja Hynne Nielsen, i en pressemeddelelse.

International undersøgelser viser, at personer, som bor på botilbud og institutioner, i højere grad udsættes for seksuelle overgreb end andre grupper. 

Støtte og traumetilbud

Tilioq fremhæver, at mennesker med handicap, der har været udsat for seksuelle overgreb, skal have traumetilbud til at bearbejde oplevesen.

- Det er sikret i menneskeretten, at mennesker med handicap, som har været udsat for seksuelle overgreb, skal modtage støtte og rehabiliteringstilbud. Støtten skal hjælpe ofrene til at blive helbredt for fysiske og psykiske traumer og at indgå i et socialt liv igen, siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder, i en pressemeddelelse.

Rapporten anbefaler også, at myndighederne sørger for, at mennesker med handicap har sikre muligheder for at anmelde et overgreb samt forebygge yderligere overgreb.