Socialstyrelsen og Ivaaraq giver nu forældrene svar på deres syv krav

Tidligere har hverken Socialstyrelsen eller Ivaaraq ønsket at udtale sig om sagen, men i et skriftligt svar, reagerer de nu på forældrenes syv krav til institutionen.
Ivaaraq fortæller, at der ikke er mandlige nattevagter på instititutionen. Foto © : KNR
25. november 2022 07:21

I september fødte en 23-årig multihandicappet kvinde et barn, uden nogen anede, at hun var gravid. Kvinden er beboer på handicapinstitutionen Ivaaraq i Qaqortoq, og efter episoden opstillede en forældregruppe på Ivaaraq syv krav til bedre vilkår for børn og unge på institutionen.

Hverken Socialstyrelsen eller Ivaaraq har tidligere ønsket at udtale sig om sagen, men i et skriftligt svar til KNR, giver både Socialstyrelsen og Sussi Larsen, der er forstander på Ivaaraq, nu deres svar på forældregruppens syv krav.  

De syv krav og svar lyder som følgende:

1) Ivaaraq er for stor en institution

Der er ikke nok pædagoger i Qaqortoq. Det er bedre at dele Ivaaraq i mindre institutioner på kysten.

Socialstyrelsen: Det kan være en mulighed og kan undersøges, men fysisk placering og personale til så mange små handicaptilbud vil være vanskeligt. Derudover er det ikke hensigtsmæssigt at flytte beboere, der har vænnet sig til at bo på Ivaaraq og trives der.

Ivaaraq: Der er mangel på pædagoger over hele landet og på grund af mangel på specialviden, er der typisk større mangel på handicapinstitutionerne.

2) Hjemlige rammer

De fysiske rammer skal være i god stand og passe til beboerne. Ivaaraq ligner ikke et hjem, og der er brug for forbedringer. For eksempel er der problemer med varmen på Ivaaraq.

Socialstyrelsen: Ivaaraq er tilpasset hver enkelt beboer, der er multihandicappet og i rullestol. For dem er eneste mulighed for at bevæge sig på gulvet, hvor de kan rulle og kravle. 

Der skal ikke være forhindringer for, at de kan bevæge sig, og derfor vil det blive svært at gøre Ivaaraq mere hjemlig med tæpper, sofaer, reoler, borde mm. Men der kan selvfølgelig gøres noget ved væggene, som er den eneste mulighed for at gøre stedet mere hjemligt.

Ivaaraq: Beboernes værelser er tilpasset den enkelte beboer, så de indrettes hjemligt og varmt. Fællesrummene indrettes, så alle kan være der. Nogle af beboerne er kørestolsbrugere, mens andre har gangstativer. Gangarealerne er på grund af disse behov umøblerede.  

3) Bedre tilsyn med døgninstitutionerne

Og skærpet tilsyn med Ivaaraq. Tilsynsenheden skal også kontakte værger, for beboerne kan ikke udtrykke sig.

Socialstyrelsens svar: Kommunerne har ifølge loven pligt til at holde to årlige personrettede tilsyn med beboerne.

I Ivaaraqs tilfælde er alle regler fulgt fra ledelsens side, og derfor er der ikke tale om grov forsømmelse, der kan føre til skærpet tilsyn.

Ivaaraqs svar: Vi kan blot byde tilsyn velkommen. 

4) Flere konsulenter og terapeauter

Til at vurdere og sikre behov for hjælpemidler, træning og aktivering herunder ergoterapeuter og fysioterapeuter.

Socialstyrelsen: Der er mangel på uddannet fagpersonale, men kravet kan selvfølgelig diskuteres, så vi kan finde eventuelle løsninger.

Ivaaraq: Vi slår konsulent- og terapeutstillinger op, men det er ofte helt umuligt at få disse stillinger besat. 

5) Registrering af opgaver

Hvilket personale, der har ansvar for hvilke beboere. For eksempel, hvem der har givet piller, hvem der har badet, hvem der har nattilsyn af hvilke beboere og hvornår.

Socialtilsynet: Al aktivitet bliver noteret i forvejen.

Ivaaraq: Det bliver allerede registreret, hvem der tager sig af de enkelte beboere. 

6) Øget normering

Der er alt for lidt personale til at klare de daglige opgaver. Det betyder, at personalet lige nu kun varetager den mest basale pleje for beboerne som for eksempel bleskift. Der mangler tid til udflugter, aktivering, træning med mere.

Socialstyrelsen: Der skal en politisk beslutning til, før det kan realiseres.

Ivaaraq: Vi bestræber os meget på at øge antallet af medarbejdere. Men negativ omtale af Ivaaraq og påstande om ringe faglighed gør, at vores arbejdsplads til tider ikke er så eftertragtet.

7) Ingen mandlige nattevagter

Ingen mandlige nattevagter hos kvindelige beboere.

Socialstyrelsen: Vi kan ikke mistænkeliggøre alle mandlige medarbejdere, og da der i forvejen er mangel på personale på alle døgninstitutioner og døgntilbud, vil det blive svært. Det er dog selvfølgelig en mulighed, man kan arbejde hen imod.

Ivaaraq: Der er ingen mandlige nattevagter.